Norsk-russisk kultursenter
        Om NRKS Arkiv Galleri Linker Gjestebok       

KONSERT MED STUDENTER FRA TSJAIKOVSKIJ-KONSERVATORIET I MOSKVA I DEN RUSSISKE AMBASSADENS FESTLOKALER I OSLO
Artikkel opprettet 11.10.2005

7. september gav fire studenter fra Tsjajkovskij-konservatoriet i Moskva en konsert i konsertlokalene til Den russiske føderasjons ambassade i Oslo, dit en stor gruppe medlemmer av Norsk-russisk kultursenter var invitert. Dette er femte år på rad at Moskva-konservatoriets unge begavede studenter, som er 19-20 år gamle, besøker Norge sammen med formannen for det russiske Grieg-selskapet, Valerija Blok.

Det russiske Grieg-selskapet arbeider i første rekke for å spre kjennskapet til Grieg og hans musikk i Russland. Det ble stiftet i 1993 av komponisten Vladimir Blok. Da han døde tre år senere, påtok hans enke, Valerija Blok, seg oppgaven med å lede selskapet. Flere år på rad har Valerija kommet til Norge med unge musikere fra Russland, og hun har dessuten mottatt norske musikere og organisert konserter for dem i Moskva. Dette utmerkede samarbeidet mellom russiske og norske musikere foregår helt på frivillig basis. Musikerne får ikke betalt for sin deltakelse i konsertene, de innlosjeres hos venner og bekjente, og hvis det blir noe overskudd av billettsalget, går det med til å dekke reiseutgiftene. Grieg-selskapet fortjener også ros for å ha bidratt til opprettelsen av en musikkskole i Moskva som bærer Griegs navn

Denne gangen gav studentene fra Moskva-konservatoriet åtte strålende konserter i forskjellige byer og deler av Norge, blant annet på Trollhaugen, Griegs hjem, i Bergen. Konserten i Den russiske føderasjons ambassade ble overvært av så vel russere som nordmenn som er opptatt av Russlands kultur.

Før konserten begynte bad Valerija Blok om ett minutts stillhet til minne om tidligere medarbeider ved Russlands ambassade i Norge, Vladimir Ivanovitsj Kravtsjenko, som nettopp var avgått ved en altfor tidlig død. Kravtsjenko var et meget varmt og hjertelig menneske som alltid gav stor hjelp og støtte til landsmenn i utlandet og bidrog til å styrke og utvikle kulturforbindelsene mellom Russland og Norge.

Under første avdeling av konserten ble følgende verker fremført:
Sergej Rakhmaninov: Sonate nr. 2 for klaver, 2. og 3. sats
Vladimir Blok : Grieg-rapsodi for klarinett og klaver
Camille Saint-Saëns: Introduksjon og rondo-capriccioso for fiolin og klaver
Antonio Pasculli: Fantasi over temaer fra Donizettis opera La Favorita for obo og klaver

Andre avdeling bestod av:
Edvard Grieg: Notturno for klaver
Kreisler/Rakhmaninov: Liebesleid for klaver
Benedetto Marcello: Konsert for obo og orkester, 2. sats
Pablo Sarasate: Zigeunerweisen for fiolin og klaver
Oleg Khromusjin: Tempolek for klarinett og klaver

De unge kunstnerne – Ksenia Morozova (klaver), Lev Iomdin (fiolon), Aleksej Mikhajlenko (klarinett) og Aleksander Jegorov (obo) – ble mottatt med stor varme og begeistring. Publikum gikk meget oppløftet fra møtet med de unge musikktalentene, som på tross av sin unge alder allerede har opptrådt i mange land i Vest og har vunnet flere priser under internasjonale konkurranser og festivaler.

Svetlana Fjæren (Oversatt av Tore-Jarl Bielenberg)
http://www.akershus-f.kommune.no/index.php?page_id=22
   
© Norsk-russisk kultursenter   Web: Roy Carstensen. Oppdatert: 13.12.2005