Norsk-russisk kultursenter
        Om NRKS Arkiv Galleri Linker Gjestebok       

VELDEDIGHETSKONSERT AV ENSEMBLET "MELODII ROSSII"
Artikkel opprettet 31.05.2006

VELDEDIGHETSKONSERT AV ENSEMBLET AV RUSSISKE FOLKE-INSTRUMENTER "MELODII ROSSII" (RUSSLANDS MELODIER), 28.04. 2006.


I tidsrommet 25. april til 10. mai i år var foreningen ”Rossija – Norvegija” (Russland – Norge, (ORN)) fra Moskva i Norge. Gjestene kom ikke bare for å se et vakkert Norge, men også for å møtes med medlemmene av Norsk-russisk kultursenter (NRKS), og for å gi en veldedighetskonsert med ensemblet av russiske folkeinstrumenter "Melodii Rossii". Dette ensemblet har reist rundt i nesten hele Europa med vellykte fremførelser. Ensemblets konsert her i den russiske kafeen "Million Dollar" ble da også svært vellykket.

Her møtte det fram over 60 medlemmer av NRKS, og ingen angret det minste på at de kom. Konserten holdt et høyt nivå. Solisten Svetlana Demidova sang de russiske folkemelodiene ”Vo piru li ja byla” og ”Utusjka Lugovaja”, dessuten de kjente sangene av V. Temnov med tekst av P. Tsjernjaev ”Okh, balalaika”, ”Ja derevjenskaja” og den urbane romansen ”Na starinom Varsjavskom vokzale”. Videre sang hun sanger av G. Ponomarenko med tekst av M. Agashin ”Podari mne platok”, av M. Blanter med tekst av M. Isakovskij ”Katjusja”, og av A. Zatsepin ”Akh, eti sanotsjki”. Publikum ble betatt av den storslagne stemmen til Svetlana Marijeva, som er prisvinner ved en allrussisk-internasjonal konkurranse. Hun fremførte slike kjente sanger som ”Solovej” av Aljab’ev, ”Solveigs sang” (fra Griegs musikk til Ibsens drama Peer Gynt), ”Tvoi tsjornye glaza” av E. Dog, ”Liritsjeskaja pesnja” (fra filmen ”Serdtsa tsjetyrjokh”) samt sigøynerromansen ”Din-din-din”.

Ensemblet ”Melodii Rossii” fengslet alle med sitt virtuose spill. Her fikk vi høre melodier som ”Skomorosjina” av D. Loksjin. og av A. Tsygankov ”Tsyganotsjka”, ”Kavkazskaja lezginka”, ”Tema Lary” (fra filmen ”Doktor Zhivago”) og ”Mar Djandja”, dessuten ”Podmoskovnye vetsjera” av V. Solovjov-Sedov. Solisten Aleksandr Isaev grep alle med sitt solospill på balalaika ved melodiene ”Kalinka” av G. Gorodovskaja og ”Vot mtsjits’a trojka potsjtovaja” av N. Budasjkin.

Konserten hadde vært planlagt med to avdelinger over halvannen time, men etter en varm oppfordring fra publikum, la man til en tredje avdeling, og konserten strakk seg dermed over to timer.

Alle var svært lei seg over å måtte ta avskjed med kunstnerne, men disse hadde framfor seg et bredt kulturelt program på sitt norgesbesøk. Foreningen ”Russland-Norge” har besøkt mange museer, ikke bare i Oslo, men også på Lillehammer og i Bergen, de har møtt representanter fra Fridtjof Nansens Institutt og fra Universitetet i Bergen. ORN driver en aktiv kultur- og opplysningsvirksomhet. I foreningens planer for 2006 inngår en teaterfestival tilegnet 100-årsminnet for Henrik Ibsens død, i samarbeid med Fridtjof Nansens Institutt; en praktisk-vitenskapelig konferanse med tema ”Religion i Russland og Norge” samt en praktisk-vitenskapelig konferanse om utdanning i Russland og i Norge, også denne i samarbeid med nevnte institutt. ORN samarbeider med Kunstakademiet Z. Tsereteli om et prosjekt vedrørende nåtidskunstnere i Russland og i Norge, arbeider med deltakelsen av en norsk delegasjon ved Moskva internasjonale filmfestival og mye annet.

NRKS’ formann Raisa Cirkova, styremedlemmene i NRKS og formannen i ORN Valentina Orlova ser fram til et videre samarbeid og har planer om å møtes påny.

Zhanna Furunes, medlem av Styret i Norsk-russisk kultursenter.

Oversatt av Leif-Victor Oppedal

Bilder:

http://www.norskfolke.museum.no/
   
© Norsk-russisk kultursenter   Web: Roy Carstensen. Oppdatert: 13.12.2005