Norsk-russisk kultursenter
Om NRKS Arkiv Galleri Linker  


     

Musikkstund med Rachmaninov
Artikkel opprettet 21.09.2006

NRKS hadde på sitt møte torsdag 14 september et kulturinnslag om den russiske komponisten S.V. Rachmaninov. Ikke bare ble det spilt viktige verker av ham, men pianistinnen Anna Valentik holdt også et lengre foredrag om hans liv.

Anna Valentik er født i St Petersburg i 1977 og har spilt klaver siden hun var seks år. Hun har utdannelse ved Rimskij-Korsakovs Konservatorium som ligger i hennes fødeby. Anna Valentik har i de senere år hatt konserter i både Tyskland og Norge.

Jeg vil si at denne musikkstunden Anna hadde for oss var en av de musikkstundene som jeg vil bære lengst i minnet. Det var ikke minst fordi hun gjennom en innlevende måte i sitt foredrag fortalte fra komponistens livssituasjon på de tidspunktene han komponerte de ulike stykkene hun spilte. Rachmaninov var ikke bare opptatt av glitrende musikk, men musikk som kunne tale til hjertene, som kunne bevege. Og da hun fortalte inngående om dette ble det annerledes å høre på Elegi op.3. nr. 1 og Prelude op. 32.nr. 12. Rørende var hennes omtale av Rachmaninov da han i mange år etter han forlot Russland i forbindelse med revolusjonen i 1917, og at han ikke kunne skrive musikk på mange år. Men han kom sterkt tilbake i hans siste år, og skrev mye bra musikk i tiden i Amerika.

Jeg vil ønske meg flere møter hvor musikk ikke bare spilles men omtales på en så grundig måte at vi får en innlevelse i situasjonen når komponisten skapte musikkstykket.

Det er nesten overflødig å si noe om hvor virtuost Anna Valentik spilte.

Per Overrein.
https://www.regjeringen.no/no/dep/ud/id833/
   
© Norsk-russisk kultursenter   Web: Roy Carstensen. Oppdatert: 08.04.2018
Norsk-russisk.no bruker cookies for å huske ditt språkvalg på websiden.
Klikk på norsk eller russisk flagg i hjørnene for å velge språk.
OK