Norsk-russisk kultursenter
        Om NRKS Arkiv Galleri Linker Gjestebok       

En helt usedvanlig reise
Artikkel opprettet 11.07.2008

Det er ikke hver dag vi treffer på en helt som klarer å oppfylle alle drømmene fra ungdomstiden. På vårt norsk- russisk møte den 22. mai 2008 møtte vi Thor Haraldsen, Norges berømte syklist og eventyrmann. Sammen med hans to kamerater, Øyvind og Per-Arne syklet de fra Oslo gjennom hele Russland, over Ural fjellene, gjennom Mongolia, til Kina og endte sin reise i Beijing.

Men hvordan begynte denne reisen?
I året 1998 begynte Thor å leke med tankene sine for alvor. Lenge hadde han jobbet med kart og skrev flere brev for å skaffe tillatelse for å reise gjennom de områdene hvor utenlandske turister sjelden har vært. Men for å gjennomføre denne lange reisen på bare to hjul var det absolutt umulig. På reisen hadde de med seg en liten bil ”Fram” som kameramannen hadde ansvar for. Han hadde også ansvar for et satellittsamband.
Den 24. mai 2000 startet deres lange, vanskelige og meget farlige tur. I løpet av 105 dager syklet de 14.000 km. Dette var en reise med mange og spennende opplevelser; blant annet Bajkalsjøen, de store russiske byene i Sibir, de mongolske uendelige slettene med mange ville hester og ikke minst den kinesiske mur. Thor Haraldsen illustrerte foredraget sitt med mange fargerike lysbilder.

Denne ekspedisjonen resulterte til et 1-times dokumentarfilm og en bok som heter ”Rett øst..!” som ble skrevet av forfatteren Gorm G Lund.

Tatiana Petersen, styremedlem i NRKS
Oversatt av Elizabeth Petersen, medlem av NRKS
http://www.ntl.no/portal/page?_pageid=55,36782&_dad=portal&_schema=PORTAL
   
© Norsk-russisk kultursenter   Web: Roy Carstensen. Oppdatert: 13.12.2005