Norsk-russisk kultursenter
Om NRKS Arkiv Galleri Linker  


     

Angrepet på Norge i 1940
Artikkel opprettet 15.04.2009

Angrepet på Norge i 1940 (Unternehmen Weserübung) var det tyske angrepet på Norge 9. april (Weserübung-Nord) og Danmark (Weserübung-Süd) under 2. verdenskrig. Kodenavnet kan oversettes til norsk som Weser-øvelse; Weser er en elv i Tyskland.
Angrepet ble mulig fordi det norske nøytralitetsvernet var svakt, og det alt vesentlige var kjent om oppbygging og plassering av styrker. Angrepets styrke var de fleste steder på et par tusen mann, og først etter at de tyske styrkene hadde fått nødvendige brohoder ble styrkene forsterket. I liten grad var det norske forsvar forberedt og trent på å møte en angriper av denne styrke og type, men der det var mulig ble de tyske styrker engasjert slik at resten av hæren kunne mobiliseres.
Operasjonen begynte for den tyske flåtes (Kriegsmarine) vedkommende den 7. april 1940. I operasjonen deltok bl.a slagskipene «Scharnhorst» og «Gneisenau» samt krysserne «Admiral Hipper», «Blücher» og lommeslagskipet «Lützow». Krigsmarinen led svære tap i Norge, bl.a den tunge krysseren «Blücher» ved Oscarsborg, de lette krysserne «Königsberg» i Bergen og «Karlsruhe» på retur fra Kristiansand. I Narvik mistet de ti Zerstörere/(jagere) og en ubåt (U64) som ikke kunne utnyttes optimalt i norsk farvann.
Den britiske marinen begynte krigen med HMS «Warspite» og H-gruppen av jagere, HMS «Hunter», HMS «Hardy» osv. Dessuten kom mindre marinestyrker ifra Polen (jagerene ORP «Grom», ORP «Blyskawica» og ubåten ORP «Orzel») og Frankrike. England og Frankrike sendte styrker for å hjelpe den norske motstanden, til Åndalsnes, Namsos og Narvik. Dessuten sendte britene noen få fly til Norge, blant annet en skvadron Gloster Gladiator fly som opererte fra Lesjaskog, videre Gloster Gladiator fra Bodø samt Hurricane på Bardufoss. Dessuten deltok endel Blackburn Skua blant annet fra baser i Storbritannia. Den første allierte planen var å gjenerobre Trondheim og Narvik. Tanken var å stenge malmtransporten fra Narvik og samtidig kontrollere Norge nord for Trondheim.
På Narvik-avsnittet holdt 6. divisjon fronten i påvente av forsterkninger. Planen for Trondheim-avsnittet var en gigantisk knipetangsmanøver via Åndalsnes og Namsos. De allierte troppene i sør var ikke utrustet for vinter- og fjellforhold. De allierte kjempet hardt, men var på en stadig retrett. I løpet av mai gikk man bort fra planene for en gjenerobring av Trondheim.
På Narvik-avsnittet lyktes de allierte i langt større grad. Kampene ble organisert slik at 6. divisjon kjempet i fjellet, mens franske, engelske og polske styrker kjempet i terrenget langs kysten. Narvik ble gjenerobret 28. mai. Men de engelske, franske og polske tropper ble trukket ut natt til 7. juni 1940.

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Portal:Den andre verdenskrig)http://www.kulturrad.no/
   
© Norsk-russisk kultursenter   Web: Roy Carstensen. Oppdatert: 08.04.2018
Norsk-russisk.no bruker cookies for å huske ditt språkvalg på websiden.
Klikk på norsk eller russisk flagg i hjørnene for å velge språk.
OK