Norsk-russisk kultursenter
Om NRKS Arkiv Galleri Linker  


     

Lyst til å lære russisk?
Artikkel opprettet 21.08.2016


Kurs i russisk fra onsdag 5.september 2018

Norsk-russisk kultursenter inviterer alle interesserte på kveldskurs
i russisk ”Russisk språk og kultur», høsten 2018
De kurs på to ulike trin starter på onsdag, den 5 september 2018 og
fortsetter på onsdager i 12 uker fremover.
Kurset holdes i Drøbakgata 1, Oslo (Sagene, bussholdeplass Sagene
kirke. Buss 20, 54, 37, 34).

På kurs skal elevene arbeide med dagligdagse situasjoner ved hjelp av
tekster, dikt, sanger, video og andre hjelpemidler som samtidig
innarbeider grammatikk-og kulturkunnskaper.
Elevene skal ha lese-oversettelse og samtaleøvelser, samt skriftlige
oppgaver av ulik vanskelighetsgrad tilsvarende kursnivå.

Kurs er basert på materialet i tekst- og øvingsboka «Sosedi 1» av M.
Bjerken, T. Bräger, T. G. Nordenstam (må kjøpes).

Nybegynnerkurs
Tidspunkt: kl. 17. 30 – 18.15
Forkunnskaper: ingen forkunnskaper er nødvendig.
NB: Dette kurset vil bli holdt dersom vi får tilstrekkelig antall
påmeldte.
Videregåendekurs
Tidspunkt: kl. 18.20 – 19 05
Forkunnskaper: kurset passer for elevene som tidligere har gått på
trinn I eller andre kurs, har nokså gode forkunnskaper i russisk
(grunnleggende kunnskaper i grammatikken og et variert ordforråd) og
er godt kjent med boka «Sosedi 1» eller en annen lærebok.

Kursavgift kr. 1400-. Medlemskap i NRKS er obligatorisk.
Medlemskontingent er kr. 200,- pr. person/ kr. 300,- pr. familie for
hele 2018.
De som har allerede betalt medlemsavgift 2018 skal ikke betale en
gang til.
Kursavgift skal betales før kursoppstart, og kvittering skal vises på
1. kursdag.

NRKS’s konto for betaling av kursavgift er 05390639459 (ref.: Russisk
kurs, høst 2018)
Kursavgift og medlemskontingent kan betales i samlet beløp.
Påmelding sendes til Norsk-russisk kultursenter på
e-post:
[email protected] (eller på sms tlf. 913 22 798, Per)

Om læreren:
(Forkortet versjon)
Les mer..

 


Share |
Kulturaften torsdag 24.04.2014
Artikkel opprettet 28.05.2014

Norsk- russisk kultursenter.
Kulturaften torsdag 24.04.2014 i Frogner Menighetshus Schafteløkken, Solheimsgaten 2B – Oslo.

Foredrag om «1814 Miraklenes år».
Vi markerte 200 årsjubileet for Norges grunnlov med et foredrag av
Erik Wilmar, master i historie ved universitet i Oslo som fortalte om «1814 – miraklenes år». Han viste noen videoutklipp underveis som illustrerte viktige hendelser og personer på den tiden som hadde avgjørende betydning for det som vi nå kaller miraklenes år. Vi fikk da vår egen grunnlov og gikk fra å være en del av den dansk-norske «helstat» til en union med Sverige der Norge fikk status som egen stat. Det var et spennende foredrag som raskt oppdaterte oss på de viktigste begivenheter som førte til dette mirakelåret. Levende og godt fortalt. Noen av oss hadde en del spørsmål som Wilmar ga oss informative
svar på.

Konsert av norsk –russiske talenter. Etterpå var det konsert av norsk-russiske talenter fra Wien. De to tvillingsøstrene Nadja og Luba Kalmykov spilte fiolin. Deres mor Vera Kalmykoval som er internasjonalt kjent, spilte flygel. Nadja og Luba har vunnet flere priser. Bla konkurransen om å få spille under konserten i Wiener Musikverein i april 2012, som to av de beste studentene i Konservatorium Wien. I desember 2013 ble de prisvinnere på «Fidelio» Kammermusikkonkurransen i Wien.
Familien flyttet fra St. Petersburg til Norge for 10 år siden. Nadja og Luba har her fått undervisning bla hos Barratt- Due. Deres far fortalte at de øvde 6 timer hver dag. Ikke fordi noen tvang dem til det, men fordi de elsker å drive med musikk.
I februar 2014 spilte Nadja og Luba i en konsert under «Sørumfestivalen» hvor de ble invitert for andre gang.

Det var som vanlig salg av kaker, kaffe og te i løpet av kvelden. I kveldens lotteri kunne vi ved å kjøpe lodd ha sjansen på å vinne russiske og norske gevinster.
Det var en begivenhetsrik kveld som alle tilstedeværende viss
te å sette pris på...

(Forkortet versjon)
Les mer..

 


Share |
OMTALE AV DET NORSKE PROGRAMMET I DET SKANDINAVISKE PROSJEKTET ”RUSSISK SANG I SKANDINAVIA”
Artikkel opprettet 25.04.2012

Den 12. april 2012 holdt den russiske sangerinnen Svetlana Atangulova en konsert i Oslo. Konserten var organisert av Norsk-russisk kultursenter og Det russiske senter for vitenskap og kultur i København og med deltakelse av Rådet for russisktalende foreninger i Danmark.
Konserten var en del av det skandinaviske prosjektet "Russisk sang i Skandinavia". Prosjektet startet i Danmark 3. og 4. mars i år i Århus og København og ble fortsatt i Oslo. Senere vil det bli holdt konserter i Sverige: i Malmø og Gøteborg. I september avsluttes konsertserien i Finland.
Konserten i Oslo ble framført i en overfylt sal og holdt et høyt profesjonelt nivå. Svetlana Atangulova er en lysende talentfull sangerinne og hadde et nostalgisk repertoar med sanger fra russisk underholdningsmusikk på 1970-80-tallet. Komponister som A. Pakhmutova, A. Babadzjanian og A. Zatsepin har skapt det mest dyrebare i russisk underholdningsmusikk. Svetlana Atangulova tolket disse berømte komponistenes oppriktighet og inderlighet for et publikum av norske tilhørere og russiske landsmenn.  
Applausen etter konserten varte lenge. Tilhørerne belønnet sangerinnen med sin entusiastiske støtte. 
Norsk-russisk kultursenter vekker alltid respekt med sine programmer. De organiseres nøyaktig og ansvarsfullt, og alltid med karakteristisk smak.
Prosjektet "Russisk sang i Skandinavia" samler krefter og vil fortsette sine konserter i mai i Sverige.
Tatiana Derbeneva-Jacobsen (skuespillerinne og kunstnerisk leder for det dansk-russiske teatret "Dialog").
Oversatt av Leif Victor Oppedal
 


Share |
KRIGSGRAVER SØKER NAVN
Artikkel opprettet 19.06.2011

Mer enn 60 år har gått siden seieren over nazi-Tyskland.

Vår generasjon, en generasjon av barn og barnebarn av soldater som kjempet i andre verdenskrig, kjenner denne krigens grusomheter fra lærebøker i historie, filmer, egne fedre og bestefedre. Heldige er de som hadde slektninger som kom fra krigen i live, men dessverre er det mange fler som krigen fratok ektemenn, fedre, brødre, sønner, liv og til og med navn. Hundretusener av savnede, hundretusener av fanger som aldri kom tilbake fra fangenskap, ble begravd i tallrike graver i flere land som var okkupert av tyskerne. Mange navn ble tapt og er fremdeles ukjente. Slektninger og etterkommere som vil hedre deres minne, vet ikke hvor disse gravene er.

Tiår etter krigen ble det mulig å få identifisert mange av dem som mistet livet i tysk fangenskap. Men tusenvis av soldater hviler i dag langt fra fedrelandet. Borte fra sine etterkommere som ikke har noen mulighet til å besøke deres graver fordi de ikke vet hvor de dødes graver befinner seg.

Norge er ett av tidligere okkuperte land der sovjetiske soldater ble holdt i fangenskap, og hvor mange av dem døde og ble begravd.

I 2009 fikk en gruppe norske forskere fra Falstadsenteret i oppdrag av kirkedepartementet å utforske muligheter for å identifisere de sovjetiske soldatene som mistet livet og ble begravd i Norge under andre verdenskrig. Det er kjent at av cirka 12 700 døde soldater, har rundt 2700 blitt identifisert. Forskere ved Falstadsenteret satte i gang et prosjekt “Krigsgraver søker navn“ for å identifisere flest mulig drepte, og for å lage et dataregister som inneholder informasjon om hver av dem.

Prosjektet, som har krevd mye tid og omfattende arbeid, har allerede gitt resultater opplyste Falstadsenterets representanter på et informasjonsmøte 23. mars i Fritt ords lokaler i Oslo. De fortalte her om arbeidet som senteret har utført, om metodene som er brukt for å finne navn og gravsteder...

(Forkortet versjon)
Les mer..

 


Share |
NORGE-ARKTIKA-KONFERANSE
Artikkel opprettet 22.12.2010

Forbindelsene mellom Norge og Den russiske føderasjon utvikler seg stadig til fordel for begge parter. Som et ledd i dette omfattende arbeidet vil det i 2011 bli holdt en felles jubilejumsmarkering av Lomonosov og Nansen. På en presseorientering i Oslo 17. desember la en rekke fremtredende representanter for arrangørene og de to lands myndigheter frem programmet, som for en stor del vil bli avviklet på Universitetet i Tromsø. Fra Russlands ambassade kom rådgiver Vladimir Isupov og fra det norske utenriksdepartementet Ole Horpestad og Olav Nils Thue, som fortalte om de forskjellige tiltakene. Fra Norsk-russisk kultursenter møtte senterets leder Raisa Cirkova, som orienterte om det arbeidet Norsk-russisk kultursenter utfører i Norge og de internasjonale og bilaterale forbindelsene NRKS har utviklet.

Etter presseorienteringen sendte det russiske telegrambyrået ITAR-TASS ut følgende pressemelding.

Den femte internasjonale konferansen ”Arktiske grenser” i Norge vil være viet jubileene for Lomonosov og Nansen

Oslo, 17. desember/korr. ITAR-TASS Anatolij Naydionov/

Det er vedtatt at den femte internasjonale konferansen ”Arktiske grenser” i Norge skal vies til 300-årsjubileet for en av den russiske vitenskapens grunnleggere, Mikhail Lomonosov, og 150-årsjubileet for den norske polarforskeren Fridtjof Nansen. ”Dette gjenspeiler den nye etappen av tilnærmingen i de russisk-norske forbindelsene, som har dype historiske røtter,” uttaler organisatorene, som på en pressekonferanse i Oslo i dag la fram en plan for arrangementene som skal finne sted i Tromsø 23.-28. januar 2011.

”Disse konferansene er allerede blitt et viktig møtested for det vitenskapelige, økonomiske, kulturelle og politiske arktiske fellesskapet,” sier lederen for organisasjonskomiteen, Salve Dale. Han forteller at målet for tiltakene nå som før er ”å fremme den fredelige tilnærmingen i nord og her sikre en stabil utvikling for kommende generasjoner”.

Ifølge organisatorene er det allerede bekreftet at ...

(Forkortet versjon)
Les mer..

 


Share |
Om seminar ”Norge-Russland: Håndslag over en grense gjennom kultur og integrasjon”
Artikkel opprettet 10.11.2010

Til lederen for Norsk-russisk kultursenter i Oslo Raisa Cirkova

Fra seminardeltaker Tatjana Derbenjova

Kjære Raisa!

Jeg vil oppriktig takke Norsk-russisk kultursenter og deg personlig for at jeg fikk muligheten til å delta på et så seriøst og ytterst profesjonelt organisert seminar som ”Norge-Russland: Håndslag over en grense gjennom kultur og integrasjon”. Alle de oppgitte temaene var grundig gjennomarbeidet og ble lagt frem på en utmerket måte. Deltakerne på seminaret er ikke bare dyktige innenfor sine fag, men er også meget vel ansett i Norge, og seminaret var nyttig for deltakerne også som en impuls til nye tanker og prosjekter. Det russiske språket og den russiske litteraturen, som var det aller viktigste temaet for seminaret, ble presentert av folk som arbeider på forlag og oversetter russiske forfattere til norsk. Jeg fikk ny interessant informasjon og muligheter for interessante samtaler.

Jeg vil nok en gang takke deg for det arbeidet du har utført, for den organisasjonen som du leder, arbeider for å utvikle gode, skapende kontakter mellom Norge og Russland, og på slike konferanser heves Russlands anseelse til et høyt nivå også på litteraturens og kunstens område.

Den vennskapelige atmosfæren og sympatien som alle gjestene på seminaret ble møtt med, gjør deres tiltak til en uforglemmelig begivenhet i vårt liv.

Jeg ønsker deg lykke til med nye programmer.


En oppriktig takknemlig seminardeltaker

Tatjana Derbenjova

København

Rådet for russisktalende organisasjoner i Danmark

Oversatt av Tore-Jarl Bielenberg
 


Share |
Om Den tredje sportsfestival for ungdom blant russiske landsmenn i utlandet
Artikkel opprettet 01.11.2010

Aleksei Gusev, som var medlem av det norske laget, takker Norsk-russisk kultursenter for muligheten for å delta i Den tredje sportsfestival for ungdom blant russiske landsmenn i utlandet. Han forteller oss at absolutt alt var interessant og spennende helt fra avreisen. Det var et stort antall deltakere fra mange av verdens land, og felles språk gjorde det mulig å opprette mange kontakter, som trolig vil vare også i tiden framover.

Mange opplevelser gjorde det mulig å tilegne seg fedrelandets historie og kultur, slik som en spennende ekskursjon i Moskva med besøk i Kreml og i det militærtekniske museet, en båttur på Moskva-elva, en markert åpning av festen i Luzhniki og en høytidelig mottakelse i 1800-tallsgodset ”Kuskovo”.

Deltakelsen i festivalens tennisturne ga mulighet for å vise sin sportslige karakter. Den skapte et ønske om å trene ennå mer aktivt for å kunne framstå med styrket suksess på neste festival.

Oversatt fra russisk av Leif-Victor Oppedal
 


Share |
Den 3. internasjonale idrettsfestivalen for russiske statsborgere bosatt i utlandet
Artikkel opprettet 27.10.2010

Den 3. internasjonale idrettsfestivalen i Moskva fant sted mellom 23. og 29. august i år. Under denne festivalen møtes russisk ungdom fra alle kontinenter i Moskva og får en enestående mulighet til å utvikle seg sportslig og konkurrere i 7 idrettsgrener. Samtidig er det en fantastisk mulighet til å bli kjent med ambisiøse landsmenn og skape kontakter og minner for livet. Over 1000 deltagere fra mer enn 40 land skulle møtes for å representere sitt nåværende hjemland.

Norges lag, bestående av vår leder Oleg, Libov, Alexey og meg selv, dro av gårde til Moskva for å konkurrere i friidrett og bordtennis. Dette skulle bli noe vi alle ser tilbake på som en minneverdig uke som både var fysisk krevende, sosial, opplevelsesrik og lærerik. Vi ankom på en mandag kveld, og kvelden gikk med til å registrere deltagerne og få utdelt hotellrommene, samt å finne ut av praktisk informasjon. Festivalen ble erklært åpnet av Moskvas varaborgemester på tirsdagen på Luzjniki (olympisk stadion) med bl.a. Russland mest kjente artister, som Dmitry Koldun, og skøyteløpere som deltok i et fantastisk show som oversteg alle forventninger. Showet ble organisert av arrangørene bak Eurovisjons Melodi Grand Prix i Moskva (2009).

Programmet var fullpakket med både tur til Kreml, båttur på Moskva-elven og museumsbesøk. I tillegg ble det organisert diskotek de fleste kveldene. Frokost, lunsj og middag fant sted på hotellet, som var et sosialt møtested hvor man hygget seg og ble bedre kjent med sine landsmenn og konkurrenter. I tillegg til underholdning kom mange også for å presentere gode resultater. I hver av grenene fant man dyktige idrettsutøvere som representerte de beste fra sitt land. I friidrett ble det organisert treningsdager før alvoret begynte. En jente jeg løp med, løp 100 m på 12,7 sek. Gutten som vant lengdehopp, hoppet 7 meter og noe. Da jeg tidligere også har vært med, på både den første og andre idrettfestivalen for russiske landsmenn, vet jeg at nivået i sjakk er høyt.<...

(Forkortet versjon)
Les mer..

 


Share |
Vår, vår!
Artikkel opprettet 08.04.2010

Dette er en god årstid, og ensemblets navn er også godt. Den 25. mars, nettopp om våren, holdt et folkemusikkensemble for sang og dans en konsert i Frogner Menighetshus. ”Vår” er et ensemble av studenter ved Voronezh’ Skogtekniske Akademi. Ensemblet hadde gjestespill i Skandinavia, og dro til Oslo for å opptre for medlemmer og gjester i Norsk-russisk
kultursenter.

Ærlig talt fortjente et så stort ensemble – førtito personer – et større auditorium og oppmerksomhet fra en videre krets. Uten å neglisjere hverken talenter eller utseende må det sies at de unge fra Voronezh opptrådte med en smittende entusiasme. Man følte hvordan de selv elsket å synge og danse. De hadde vakre og mangfoldige drakter – hvordan fikk de tid til å kle seg om?

Takk til ”Vår” for halvannen time med entusiastisk og smittende sang og dans! Takk, dessuten, for at de heller ikke klaget over trange romforhold og en provisorisk scene. Takk for smil og varme!

Irene Sestopal

Oversatt av Leif-Victor Oppedal

 


Share |
Festival Russiske kulturdager 2009 arrangert av NRKS
Artikkel opprettet 11.12.2009

Innenfor rammene av prosjektet ”Russlands kulturdager 2009”, som Norsk-russisk kultursenter gjennomførte med stor suksess i dagene 16. – 18, oktober 2009, ble det på Caféteateret i Oslo holdt en konsert med unge kunstnere fra Russland og Norge. En rekke medarbeidere ved Den russiske føderasjons ambassade i Norge var til stede på konserten og har sendt styret i Norsk-russisk kultursenter et takkebrev, som vi gjengir nedenfor:

LØRDAGSKONSERT

Lørdag 17. oktober kunne folk i Oslo glede seg ikke bare over det fine været, men også over at så mange fikk mulighet til å oppleve unge artister fra Russland, som var på besøk Norge, og noen som bor her. Og publikum viste at de verdsatte høyt deres talent.

Møtet med kunstnerne foregikk i Caféteateret. Før konseten var det organisert en flott utstilling av brukskunst, laget av lærere og elever ved kunsthøyskolen i byen Pusjkin. De fremmøtte kunne ikke bare studere de utstilte gjenstandene, men fikk også mulighet til å kjøpe suvenirer som et minne om møtet og en hilsen fra Russland.

Vi takker Norsk-russisk kultursenter, som hadde organisert denne konserten, for at vi fikk muligheten til å føle atmosfæren fra vårt eget land, gjenoppleve kjente sanger og glede oss over de unge talentene.

Vi håper og tror at den hjertelige atmosfæren på slike møter vil bidra til å sveise sammen landsmenn fra Russland.

Medarbeiderne ved Russlands Ambassade i Norge.

Oversatt av Tore-Jarl Bielenberg
 


Share |
Til 65-årsjubileet for Sovjethærens frigjøring av Øst-Finnmark.
Artikkel opprettet 01.12.2009

I de senere årene er det både i russisk og utenlandsk presse skrevet mye om at menneskene ikke må glemme sitt eget lands historie. ”Kjennskapet til forbindelsen mellom historien og nåtiden er svært viktig for formingen av personligheten” Den som ikke kjenner historien, vet faktisk intet”. I denne erkjennelsen har jeg besluttet å publisere dette historiske materialet, og Anastasia Gortner har vært så elskverdig å supplere med den historiske fotografien av flygende stridsvogn IL2M3 som var med på frigjøring av Vest-Finmark i den tiden materialet handler om..

I år er det 65 år siden Sovjethæren begynte på sin offensiv for å frigjøre Øst-Finnmark. Nedenfor kommer noen hovedpunkter i arkivmatterialet som er offentliggjort i boken ”Istorija Norvegii” (”Noregs historie”), Forlaget Akademnauk, Moskva 1985.
NORSK FRIGJØRING I 1945

Norge ble først befridd fra øst. Finland gikk ut av krigen i september 1944. Da ble det gode vilkår for å jage tyskerne ut av de arktiske områdene i Finland, i Sovjetunionen og til sist i Norge.

Kommandoen for styrkene i Den karelske front ga den fjortende arme ordre om å fullføre befrielsen av Petsamo-området og å besette havnebyen Kirkenes. Soldater og offiserer fra første bataljon i det tohundreogfemtitredje infanteriregiment i den førtifemte infanteridivisjon var blant de første som kom inn på norsk jord, den attende oktober. Blant de kraftigste motstandsreirene på venstre flanke av Kirkenesområdet var den nærmeste norske bosetningen Tarnet. Her ville hitlerstyrkene stanse den sovjetiske framrykningen for enhver pris. De hadde laget en dødssone rundt området.

Ved slutten av den tjueandre oktober hadde den førtifemte og den fjortende infanteridivisjon besatt Tarnet og lå i stilling mellom Storbukt og Karpbukt. Den tjuefjerde oktober begynte forbitrede kamper foran det forsterkede Kirkenes. Natt til den tjuefjerde oktober forserte sekstiførst...

(Forkortet versjon)
Les mer..

 


Share |
MSRS’ ANDRE KONFERANSE
Artikkel opprettet 23.06.2005

21. mai 2005, lørdag

Den andre konferansen til Det internasjonale rådet for utenlandsboende landsmenn fant sted i paviljongen ”Moskva” i Det allrussiske utstillingssenteret 19.-20. mai 2005. 49 frivillige organisasjoner og foreninger fra 32 land deltok i konferansen.

Formann av presidiet i MSRS’ styre greve P.P. Sjeremetev holdt en åpningstale på plenarmøtet 19. mai. Leder av den tverrdepartementale kommisjonen for utenlandsboende landsmenn L.I. Sjvetsova hilste møtedeltakerne velkommen på vegne av Moskva-ordfører J.M. Luzjkov. Viseutenriksminister J.V. Fedotov orienterte om arbeidet med utenlandsboende landsmenn på sentralt nivå.

Det ble på møtet understreket at det er nødvendig med en aktiv støtte til utvikling og bevaring av russisk språk og kultur utenfor Russlands grenser, samt å forbedre undervisningen på russisk og å yte allsidig rettshjelp til landsmenn i det nære og fjerne, tradisjonelle, utland.
I forbindelse med konferansen ble det åpnet en utstilling ”Moskva – til russiske landsmenn i utlandet – 2005” med informasjon om støtten til landsmenn i utlandet fra Moskva byregjering. Standene fortalte om landsmennenes organisasjoner og samarbeidsformer med den russiske hovedstaden.

Rapporten om MSRS’ arbeid i 2004-2005 og rapporten til kontroll- og revisjonsutvalget ble behandlet på møtet 20.mai. 1. nestformann av presidiet i MSRS V.L. Kvint (USA, New York) informerte deltakerne om organisasjonens internasjonale arbeid i perioden. Rapporten til revisjonsutvalget ble lest opp av I.J. Adrianov (Ukraina, Ismail), medlem av utvalget.

Konferansen behandlet og vedtok endringer til MSRS’ vedtekter.
Konferansen behandlet også MSRS’ deltakelse i forberedelser til Den andre verdensomfattende kongress av utenlandsboende landsmenn i 2005 og i De første verdensomfattende idrettsleker for russiske landsmenn i 2006.

Innlederne viste et oppriktig engasjement i Rådets arbeid. Det oppstod en livlig debatt om retninger og former for M...

(Forkortet versjon)
Les mer..

 


Share |
Inntrykk av møte i Norsk–russisk kultursenter 6. september 2005
Artikkel opprettet 30.09.2005

Vi fikk besøk fra Stortinget av politisk rådgiver Anne Cathrine Berger og stortingsrepresentant og leder for Stortingets forsvarskomité Marit Nybakk som informerte om det kommende valget. De fortalte interessant og engasjerende om valg, valgdeltakelse og valgrettigheter og de svarte åpent på spørsmål fra publikum. De tilstedeværende var tydelig interessert og kom med mange spørsmål og hjertesukk til de to politikere. Vi i NRKS er innstilt på å beholde kontakten med dem og se om vi kan få hjelp til å løse problemer som er felles for mange av våre medlemmer, slike som sysselsetting, godkjennelse av utdannelsen i utlandet og andre.

Etter pausen og flere kopper te og kaffe, samt Natashas gode kaker, fikk vi høre en fantastisk konsert som pianisten Shirin Kadyrova sto for. Hun har fått flere høyt ansette premier i utlandet for sitt fremragende spill, og vi vet nå hvorfor. Hun spilte med så mye innlevelse, følelse og forståelse for den musikken hun tolket, at publikum var helt betatt. Vi håper at vi får gleden av å høre denne fremragende kunstneren mange ganger i fremtiden. Tusen takk, Shirin, for den gleden du så sjenerøst ga oss denne kvelden!

Det var en vellykket start på den nye arbeidsperioden etter sommerferien, og vi håper å kunne fortsette like friskt utover året med støtte fra våre flinke og aktive medlemmer og venner.

Vennlig hilsen
Maia Loftesnes


 


Share |
KONSERT MED STUDENTER FRA TSJAIKOVSKIJ-KONSERVATORIET I MOSKVA I DEN RUSSISKE AMBASSADENS FESTLOKALER I OSLO
Artikkel opprettet 11.10.2005

7. september gav fire studenter fra Tsjajkovskij-konservatoriet i Moskva en konsert i konsertlokalene til Den russiske føderasjons ambassade i Oslo, dit en stor gruppe medlemmer av Norsk-russisk kultursenter var invitert. Dette er femte år på rad at Moskva-konservatoriets unge begavede studenter, som er 19-20 år gamle, besøker Norge sammen med formannen for det russiske Grieg-selskapet, Valerija Blok.

Det russiske Grieg-selskapet arbeider i første rekke for å spre kjennskapet til Grieg og hans musikk i Russland. Det ble stiftet i 1993 av komponisten Vladimir Blok. Da han døde tre år senere, påtok hans enke, Valerija Blok, seg oppgaven med å lede selskapet. Flere år på rad har Valerija kommet til Norge med unge musikere fra Russland, og hun har dessuten mottatt norske musikere og organisert konserter for dem i Moskva. Dette utmerkede samarbeidet mellom russiske og norske musikere foregår helt på frivillig basis. Musikerne får ikke betalt for sin deltakelse i konsertene, de innlosjeres hos venner og bekjente, og hvis det blir noe overskudd av billettsalget, går det med til å dekke reiseutgiftene. Grieg-selskapet fortjener også ros for å ha bidratt til opprettelsen av en musikkskole i Moskva som bærer Griegs navn

Denne gangen gav studentene fra Moskva-konservatoriet åtte strålende konserter i forskjellige byer og deler av Norge, blant annet på Trollhaugen, Griegs hjem, i Bergen. Konserten i Den russiske føderasjons ambassade ble overvært av så vel russere som nordmenn som er opptatt av Russlands kultur.

Før konserten begynte bad Valerija Blok om ett minutts stillhet til minne om tidligere medarbeider ved Russlands ambassade i Norge, Vladimir Ivanovitsj Kravtsjenko, som nettopp var avgått ved en altfor tidlig død. Kravtsjenko var et meget varmt og hjertelig menneske som alltid gav stor hjelp og støtte til landsmenn i utlandet og bidrog til å styrke og utvikle kulturforbindelsene mellom Russland og Norge.

Under første avdeling av konserten ble følgen...

(Forkortet versjon)
Les mer..

 


Share |
MIRA
Artikkel opprettet 19.06.2005

MIRA – Ressurssenter for innvandrer- og flyktningskvinner, som arbeider for å bedre innvandrer- og flyktningskvinnenes levekår i Norge, inviterte til et nettverksseminar lørdag 9. april 2005 med diskusjoner rundt og innlegg om:

- Ny utlendingslov – til gagn for hvem?

- Pensjonsreformen – angrep på velferdsstaten?

Norsk-russisk kultursenter, representert av Raisa Cirkova, Natalia Jakobsen, Margareth Toften Roster og Maia Loftesnes, var tilstede på konferansen på Håndverkeren konferansesenter i Rosenkrantzgate 7 i Oslo.

Seminaret var todelt. Den første halvdelen med innlegg rundt den nye utlendingsloven. Etter åpning av Fakhra Salimi fikk vi et foredrag av statsviter Turid Heiberg ”Et innspill til debatten om utlendings- og statsborgerrettslovene – om rigiditet og balanse”. Hun berørte flere aktuelle temaer angående lovendringene, som stort sett dreier seg om tekniske oppdateringer av allerede velkjent materiale. Schengen-systemet kommer inn, sivile myndigheter tvinges til å foreta kontroller de ikke er kvalifisert til. Vi fikk også litt historikk fra utlendingsloven av 1956 – som ble praktisert veldig liberalt – til LO begynte å snakke om at dette var urovekkende: det begynte å komme for mange. Debatten i det norske samfunnet har fortsatt med justeringer og innstramninger og holdninger som springer ut fra hvor man er i makthierarkiet.

Senere fulgte et foredrag ved advokat Bente Roli, som ga oss et innblikk i den kjempejobben det er å sette seg inn i regelverket, hvordan bosettingstillatelsen har blitt en hemsko og hvordan Norge har utelatt innvandrerkvinner i kampen for likestilling. Deretter fulgte diskusjon med innlegg fra salen, lunsj og kulturinnslag med indisk dans før vi gikk over til

”Pensjonsreformen – angrep på velferdsstaten?”

Hanna Wozene Kvam var møteleder, og vi fikk høre om erfaringer fra England ved Solveig Francis fra Crossroads Women’s Centre i London. Hun mente at ting stort sett går i den samm...

(Forkortet versjon)
Les mer..

 


Share |
Kim-konferansen
Artikkel opprettet 05.07.2005

REFERAT
Konferanse Minoritetenes stemme
27.-28. mai 2005
Organisert av KIM – Kontaktutvalget mellom innvandrere og myndighetene
Radison SAS Plaza Hotel, Oslo

NRKS ble representert av Raisa Cirkova, Nina Kristensen, Maia Loftesnes, Natalia Jakobsen, Margaret Toften Rosten.

Delegatene fra forskjellige innvandrerorganisasjoner i Norge, representanter fra statlige og humanitære organisasjoner som arbeider med innvandrings- og integreringsspørsmål, deltok i dette arrangementet.

Det ble diskutert spørsmål som innvandrere regner for å være de mest aktuelle for å få fart på integreringsarbeidet: Jobbmuligheter, godkjennelse av utenlandsk høyere utdannelse, innvandrerpolitikk, deltakelse i styringsorganer o.a. Det var både forelesninger og diskusjoner.
Diskusjoner pågikk også under gruppearbeidet der hver gruppe diskuterte et av emnene og kom med forslag til bedring av situasjonen.

Dag 2 møtte delegatene noen av landets ledende politikere – representanter fra alle de største politiske partiene i landet, og kunne høre deres synspunkter på de spørsmålene som ble diskutert på konferansen, og deretter stille spørsmål eller henvende seg direkte til de politikerne man ønsket å få svar fra. Dette var veldig interessant, og delegatenes engasjement var ekte og sterkt. Da NRKS’ representant tok ordet, snakket hun om de vanskelighetene som russiske kvinner møter her når de ønsker å få godkjent sin utdannelse i Russland/Sovjet, og understreket at Introduksjonsprogrammet burde gjelde ikke bare flyktninger, men også dem som kom til landet som følge av familiegjenforening. I motsatt fall vil dette føre til negative konsekvenser for kvinner og deres posisjon i familie- og arbeidslivet.
NRKS har også levert sine forslag og spørsmål til politikere skriftlig.


KIM – Kontaktutvalget mellom innvandrere og myndighetene har gjort en stor jobb i forbindelse med denne konferansen, og de har fortjent en stort TAKK for forberedelsen og gjennomfø...

(Forkortet versjon)
Les mer..

 


Share |
SOMMERFERIE VED TRONDHEIM FOR BARN FRA BARNEHJEM I RUSSLAND
Artikkel opprettet 24.10.2005

Norsk Folkehjelps avdeling i Trondheim inviterte i juli i år femten barn (12 jenter og 4 gutter) fra et barnehjem i Orjol-distriktet i Russland til et ferieopphold på Granåsen, ikke langt fra Trondheim. Barna, som var i alderen åtte til femten år, var strålende fornøyd med oppholdet. Norsk Folkehjelps koordinator Synnøve Folde, som også er med i styret i Norsk-russisk kultursenter, forteller begeistret om organiseringen av oppholdet og om alle dem som for fjerde år på rad har hjulpet til og bidratt til å virkeliggjøre prosjektet med besøket i Norge for barn fra nabolandet Russland. Det forberedende arbeidet tok til allerede i januar, og heldigvis svarte mange norske sponsorer positivt på henvendelsen om å hjelpe til med å gjennomføre tiltaket. I år var arbeidet spesielt krevende fordi Norsk Folkehjelps lokalavdeling fikk hele ansvaret for barnas reise fra barnehjemmet og hjem igjen og måtte sørge for visum og forsikringer til alle barna. Men takket være mange frivillige hjelpere gikk alt som smurt. Det er likevel grunn til å fremholde spesielt Karen og Trygve Selvåg, som påtok seg en stor del av det praktiske arbeidet. I tillegg reiser de med penger fra lokalapparatet til barnehjemmet i Russland, som er svært nedslitt og trenger renovering.

Under Norgesoppholdet var det lagt opp et flott program for barna med turer, sykling, bading, tennis og forskjellige spill og leker, her er det ikke plass til å nevne alt. Det hele foregikk i vakre omgivelser. Det ble holdt grillfest og sangleker for barna, og det ble organisert flere bussturer til Trondheim med omvisning, til Oppdal (der det fortsatt lå snø på fjelltoppene) og andre steder. I Trondheim stilte også en sponsor opp med gratis hårklipp og stell.

Barna vendte hjem med sterke og gode inntrykk fra ferien og med favnen full av gaver. De hadde også fått mange norske venner. En hel rekke bedrifter, institusjoner, skoler og foreninger bidrog til at oppholdet i Norge ble en stor opplevelse. Både pressen, ra...

(Forkortet versjon)
Les mer..

 


Share |
Inntrykk av konserten av Moskva-patriarkatets mannskor
Artikkel opprettet 26.10.2005

8. august 2005 gav Moskva-patriarkatets mannskor en konsert i Den russiske føderasjons ambassade i Oslo. Dette kammerkoret kom til Norge første gang i 1996 og har deltatt på forskjellige festivaler for kirkemusikk. Når sannheten skal sies, har koret alltid vært det mest populære innslaget. Hver konsert er blitt møtt med stor applaus. Tidsskjemaet for norgesoppholdet er alltid meget stramt. Som nå, da koret akkurat var kommet fra Trondheim og straks gav to konserter i Oslo. Tradisjonen tro var den første for landsmenn i ambassaden og den andre i Oslo Domkirke.

Den 244. konserten i Norge, dit en gruppe medlemmer av Norsk-russisk kultursenter var invitert, ble meget vellykket. Salen var fullsatt. Hver sang ble fulgt av stormende applaus og bravo-rop.

Koret fremfører ortodokse kirkesanger og russiske folketoner. Alle sangerne er med i forskjellige kirkekor i Moskva. Nettopp derfor er det nettopp kirkesangene som er korets store forse.

Både i Russland og i verden for øvrig er det nå økende interesse for kirkekunst og kirkemusikk. Det avholdes festivaler og stadig flere konserter, og vår tids komponister viser stadig større interesse for den gamle russiske sangkulturen.

Den russiske kirkesangen har røtter langt tilbake i tiden. Ifølge evangeliene var det englene som brakte den første kristne sangen til jorden ved Jesu fødsel. Tradisjonen med å synge under gudstjenesten skriver seg fra Jesu siste måltid: ”Da de hadde sunget lovsangen, gikk de ut til Oljeberget” (Mattheus 26.30).

Kirkekunsten tar sikte på å bevare åndelige idealer som ikke forandrer seg gjennom tidene. Og sangen gir i poetisk form tilhørerne en innføring i den ortodokse troens viktigste læresetninger.

Ortodoks kirkesang er blitt svært populær i Norge. Det er derfor ikke bare ortodokse troende som kommer til konsertene, men også andre som vet å verdsette forskjellige folks kulturtradisjoner og kunst uavhengig av om de tilhører den ene eller andre retningen innenf...

(Forkortet versjon)
Les mer..

 


Share |
9. MAI - SEIERSDAGEN
Artikkel opprettet 28.05.2009

av Galina Sokolova og Raisa Cirkova
oversettelse: L.V. Oppedal

Billedtekst: Gratulerer med seiersfestdagen!

Norsk-russisk kultursenter hadde en verdig feiring av denne festdagen. Om morgenen den 9. mai deltok representanter fra vår forening i den høytidelige seremonien med nedlegging av kranser og blomster ved Monumentet for den sovjetiske soldat på Vestre Gravlund i Oslo.

Samme kveld møttes over 40 medlemmer i Oslo Kommunes Kultursenter for å minnes den store historien til våre fedre og bestefedre: det seirende folk, og å ære deres lysende minne.

Kvelden startet med en offisiell del. Der fortalte Lieudmila Skjønstad om aksjonen ”Georgs-båndet” – symbolet på vår erindring og stolthet over deltakerne i Den store fedrelandskrigen. I 2008 ble Georgsbånd fordelt i over 30 av verdens land. Dette er en god reserve foran neste år, da vi skal feire seierens 65-årsdag.

Nina Kristensen mintes sin barndom. Hun var 4 år da krigen begynte, og hun fortalte om de redslene som det russiske folk måtte gjennomgå. Hennes far, Vasilij Ivanovitsj Cirkov deltok i hele krigen – fra Moskva til Berlin, og vendte hjem som en av de få som fikk oppleve dette. Hans navn er skrevet i Riksdagsbygningen. For byer han var med på å innta, ble han dekorert med ordener og medaljer og diplomer underskrevet av Stalin, Rokossovskij og Zhukov.

Galina Solokova fortalte om sin far, Andron Nikolaevitsj Stepanjuk, født i 1919. Han døde 89 år gammel i 2007, like før Seiersdagen. Faren deltok i Den store fedrelandskrigen og fikk mange utmerkelser fra regjeringen – militære og sivile. To år før krigen ble han uteksaminert som navigatør fra en flyvåpenskole. Da krigen kom var han på en flyplass i Trans-Kaukasus, i et øvelsesregiment for opplæring av flygeraspiranter. Ved krigens slutt var han i Berlin.

Faren fortalte gjerne om 6 flyregimenter som ble opprettet i løpet av krigen, og om de unge flygerne som gikk ...

(Forkortet versjon)
Les mer..

 


Share |
MSRS HAR AVHOLDT KONFERANSE MED NYVALG
Artikkel opprettet 08.01.2009

Norsk-russisk kultursenter representert ved formannen Raisa Cirkova


MSRS, det internasjonale rådet for russisk landsmenn i utlandet, holdt i dagene 5.-6. desember 2008 sin tredje konferanse med nyvalg til styrende organer. Konferansen fant sted i biblioteket ”Russisk diaspora” i Moskva, der det også var satt opp en utstilling av fotografier, bøker og plakater fra de forskjellige land.. Til konferansen var det kommet delegater fra 114 av MSRS’ 122 medlemsorganisasjoner i 48 land. Ved åpningen 5. desember deltok også en rekke frivillige og statlige organisasjoner som støtter eller samarbeider med MSRS. Norsk-russisk kultursenter, som er medlem av MSRS, var representert ved sin formann Raisa Cirkova.

Konferansen ble åpnet av formannen i MSRS’ presidium P- P- Sjeremetjev. Han la også fram beretningen om det arbeidet MSRS har utført i perioden mellom sin 2. og 3. konferanse. I.J. Andrianov la fram revisjonsrapporten.

Under debatten tok delegatene opp en rekke problemer deres organisasjoner og MSRS som helhet står overfor i sin virksomhet. Særlig ble det påpekt at det er ikke er god nok samordning av virksomheten. Samtidig kom det positiv omtale av ledelsens og sekretariatets arbeid og av samarbeidet med Moskva byregjering.

Diskusjonen fortsatte dagen etter. Det ble vedtatt en uttalelse om det videre arbeidet og foretatt valt til de forskjellige styrende organer: 35 medlemmer av styret og et presidium på 13, valgt blant styremedlemmene.

Det ble sendt kondolanser til synoden i den russisk-ortodokse kirken i forbindelse med patriark Aleksej 2s død og – etter initiativ fra medlemsorganisasjonene i de baltiske land – en henvendelse til formannen i Europaparlamentet i forbindelse med de forestående valgene til dette parlamentet og lokale selvstyreorganer, ettersom myndighetene i Latvia og Estland ikke vil la ”ikke-statsborgere” som bor fast i disse landene få stemme.

P.P Sjeremetjev holdt avslutningstalen der han takket delegatene for d...

(Forkortet versjon)
Les mer..

 


Share |
Høstseminaret
Artikkel opprettet 11.12.2008

NRKSs årlige høstseminar ”Norge-Russland: To land, to kulturer – en rikdom eller hindrng for integrasjon”, arrangert av Norsk-russisk kultursenter i Oslo den 1. november 2008 i NFFs og Fritt Ords lokaler.

Etter invitasjon fra NRKS deltok lederen for Rådet av russisktalende foreninger i Danmark, Tatjana Derbeneva, i seminaret. Foredraget til Derbeneva dreide seg om ”samarbeid mellom russiske frivillige organisasjoner i Skandinavia”.

Her følger Derbenjovas artikkel, som er publisert på hjemmeside til Rådet for russisktalende organisajoner i Danmark (under navn ”Konferanse i Oslo”:

Rådet vårt har samarbeidet med NRKS noen år. To av våre organisasjoner er medlemmer av Det internasjonale råd av russere i utlandet (MSRS).
Seminarene i Norge over disse temaene arbeider etter faste normer, og ethvert tema utarbeides omhyggelig. Ved seminarene deltar forfattere, oversettere, russisklærere, kulturarbeidere, som alle på en eller annen måte har en tilknytning til russisk kultur. Bidrag fra profesjonelle musikere med program hentet fra russisk og europeisk klassisk musikk er også en unnværlig del av disse seminarene.

I pausen mellom de to omfattende delene av programmet serveres det russiske retter, omsorgsfullt tilberedt av russiske kvinner, som er medlemmer av denne organisasjonen.

Det dansk-russiske teateret ”Dialog” var i Oslo for et år siden, etter invitasjon fra NRKS, med forestillingen ”Norsk ballade”. I jubileumsåret for den norske komponisten Edvard Grieg var denne forestillingen nettopp det man ønsket å se i Oslo, og salen var fullsatt. Pianisten Aleksandr Vaulin spilte musikk av Grieg i komponistens hjemland.

I Norge utgis tidsskriftet ”Sootetsjestvennik” - ”Landsmannen”, der NRKS bidrar aktiv med sine artikler. På sin side har den litterære organisasjonen i København, kalt ”Novyj Bereg” (Den nye bredd), vist stor interesse for dette tidskriftet og for NRKS.

Lederen for NRKS, Raisa Cirkova, er en meget foretaksom og inter...

(Forkortet versjon)
Les mer..

 


Share |
En helt usedvanlig reise
Artikkel opprettet 11.07.2008

Det er ikke hver dag vi treffer på en helt som klarer å oppfylle alle drømmene fra ungdomstiden. På vårt norsk- russisk møte den 22. mai 2008 møtte vi Thor Haraldsen, Norges berømte syklist og eventyrmann. Sammen med hans to kamerater, Øyvind og Per-Arne syklet de fra Oslo gjennom hele Russland, over Ural fjellene, gjennom Mongolia, til Kina og endte sin reise i Beijing.

Men hvordan begynte denne reisen?
I året 1998 begynte Thor å leke med tankene sine for alvor. Lenge hadde han jobbet med kart og skrev flere brev for å skaffe tillatelse for å reise gjennom de områdene hvor utenlandske turister sjelden har vært. Men for å gjennomføre denne lange reisen på bare to hjul var det absolutt umulig. På reisen hadde de med seg en liten bil ”Fram” som kameramannen hadde ansvar for. Han hadde også ansvar for et satellittsamband.
Den 24. mai 2000 startet deres lange, vanskelige og meget farlige tur. I løpet av 105 dager syklet de 14.000 km. Dette var en reise med mange og spennende opplevelser; blant annet Bajkalsjøen, de store russiske byene i Sibir, de mongolske uendelige slettene med mange ville hester og ikke minst den kinesiske mur. Thor Haraldsen illustrerte foredraget sitt med mange fargerike lysbilder.

Denne ekspedisjonen resulterte til et 1-times dokumentarfilm og en bok som heter ”Rett øst..!” som ble skrevet av forfatteren Gorm G Lund.

Tatiana Petersen, styremedlem i NRKS
Oversatt av Elizabeth Petersen, medlem av NRKS

 


Share |
Kulturaften i Norsk-russisk kultursenter den 24. januar 2008
Artikkel opprettet 29.02.2008

På hvert eneste møte treffer vi interessante gjester. Og i januar hadde vi også en mulighet til å få høre et meget spennende foredrag. Jens Hansen, tidligere medlem av Norsk astronautisk forening fortalte oss om sovjetisk romfart fra verdensførste sputniker til de store moderne romstasjoner. I oktober i fjor feiret man 50- års jubileumet for sputnik-oppskytningen. Den verdens første ubemannede satelitten ”Sputnik – 1” ble skutt opp den 4. oktober 1957. ”Sputnik – 2 ” som ble skutt opp den 3. november 1957 hadde en firbent passasjer ombord.
Det var en hund som het Laika. Laika var det første dyret som har vært i verdensrommet. Nesten med tårer hørte vi om Laikas korte karriere. Folk i mange land nektet å tro at Sovjetunionen sendte opp sputniker og romskip i verdensrommet, men de klare signalene fra himmelem var et sterkt bevis på sovjetisk erobringer av høyder. Sovjetunionen fikk et forsprang på USA i romkappløpet da Jurij Gagarin den 12. april 1961 ble verdens første romfarer. Denne ferden rundt Jorden tok 108 minutter.
Gagarin besøkte Norge i 1964. Han ble invitert til forskjellige skoler hvor han fortalte barn om seg selv, om menneskene som hjalp ham å gjennomføre denne historiske romferden.
Men John Glenn ble den første amerikaneren i rommet. Den 20. februar 1962 tok han 3 runder rundt kloden.
Konstantin Eduardovitsj Tsiolkovskij (sovjetisk vitenskapsmann, en av astronautikkens største pioneerer) sa en dag: ”Jorden er menneskehetens vugge, men den kan ikke bli der for alltid.”
Fordraget til Jens Hansen ble illustrert med en dokumentar-film om sovjetisk romfart.

Grünerløkka Mannskor gledet oss med deres evigunge sanger. Koret ble etablert i 1935 som arbeiderklassekor. Det er over 30 medlemmer, men hos oss var det bare 18 menn fordi flere er fortsatt på juleferie i varme land. ALDEREN er fra 60 år og oppover. De liker å synge for det norske folket og for utenlandske borgere som bor i Norge. De elsker å synge på de gamle gårdene i Oslo og...

(Forkortet versjon)
Les mer..

 


Share |
FEMÅRSJUBILEUM I MSRS
Artikkel opprettet 10.11.2007

Det internasjonale råd for russiske landsmenn (MSRS) og Moskva bys regjering arrangerte 17-22 oktober 2007 Den internasjonale festival for russiske landsmenn i utlandet: "Russkaja Pesnja" - Den russiske sang.

MSRS er en unik organisasjon for millioner av landsmenn i utlandet. Den er virksom både i Russland og i de fleste av verdens land. Det deltok 450 utøvere og team fra 46 land på festivalen, som var tilegnet femårsjubileet for MSRS.

Festivalen ble åpnet 18. oktober kl. 18.00 i den vakre aulaen i Hovedbiblioteket ved Moskva Statsuniversitet av Moskvas viseordfører Juri Vitaljevitsj Rosljak og ordfører for MSRS' presidium grev Pjotr Petrovitsj Sjeremetjev. Til stede var også universite-tets rektor: akademiker V.A. Sadovintsjij, lærere og studenter, offentlige representan-ter for Moskva og Corps Diplomatique samt festivaldeltakere fra 46 land. De ble underholdt av utvalgte sceneartister fra Moskva, og av deltakere i festivalen.

Den 19. og 20. oktober var alle deltakerne i festivalen kunstnere og opptrådte for byens publikum på 11 scener og plasser i Moskva.

Under rammen av en veldedighetsaksjon: "Våre hjerter er hos dere" ble det 18. oktober åpnet en utstilling: "Kunstnere fra det russiske utland og fra Russland – til Moskvas barn". Åpningen fant sted i Det sentrale statsmuseum for Russlands samtidshistorie. Der var utstilt rundt 50 kunstverk fra bildende kunstnere og dessuten barnetegninger fra landsmenn i 16 land.

Kunstutstillingen var en av de første veldedighetsaksjoner organisert av MSRS i samvirke med Moskva bys regjering og Fondet til støtte og utvikling av internasjonale forbindelser "Nasledie" (Fedrearv).

Den 19. oktober ble det holdt et møte hos Moskvas ordfører med deltakelse av MSRS' ærespresident Ju. M. Luzhkov. Der ble diskutert ulike spørsmål: bygging av stabskvarter for MSRS, av Det internasjonale studenthus i Moskva, samt opprettel-sen av en rekke investeringsprosjekt av landsmenn i Russland og i utlandet....

(Forkortet versjon)
Les mer..

 


Share |
Det internasjonale rådet for russiske landsmenn fyller fem år
Artikkel opprettet 05.11.2007

Den 1. internasjonale festivalen for russiske landsmenn i utlandet – ”Den russiske sang” – ble avholdt i dagene 17.-22 oktober i konsertsaler og på teaterscener i Moskva, og falt sammen med feiringen av femårsjubileet for Det internasjonale rådet for russiske landsmenn – MSRS. Hele 450 kunstnere og ensembler fra 46 land deltok på festivalen som ble åpnet av presidieformannen i MSRS, grev P.P. Sjeremetjev og Moskvas borgermester, æresmedlem i MSRS, J. M. Luzjkov.

Norsk-russisk kultursenter var representert ved duetten Nicolaus Zwetnow (balalaika) og Vladimir Pavlenko (piano) og av Natalia Sofijskaja, som fremførte russiske sanger og ballader. Zwetnow og Pavlenko vant en av festivalens fremste priser og ble invitert til å opptre på gallakonserten i Søylesalen i Fagforeningenes Hus. Også avisen ”Vetsjernjaja Moskva” skrev om deres deltakelse.

22. oktober fant det sted et festmøte i anledning femårsdagen for opprettelsen av MSRS. Her deltok representanter for de føderale organene i Den russiske føderasjons lovgivende og utøvende makt, Moskvas byregjering, geistligheten, det diplomatiske korps, forskere og kulturpersonligheter i Russland og lederne for medlemsorganisasjonene til MSRS i 53 land. Norsk-russisk kultursenter var representert ved formannen Raisa Vasiljevna Cirkova. Hun ble tildelt en personlig medalje for sin innsats for å styrke samarbeidet med Russland.


Zhanna Furunes, viseformann i NRKS

Oversatt av Tore-Jarl Bielenberg

 


Share |
NRKS og Italiensk forening, sept. –07
Artikkel opprettet 18.10.2007

Ludmila Arntsen: Felles arrangement - NRKS og Italiensk forening, sept. –07

I midten av september ringte min venninne Galja og sa litt fornærmet: "Jeg hører at dere skal lage en italiensk aften, og du har ikke sagt ett ord?" "Kjære deg, da" svarte jeg Galja – "Jeg er veldig sorry, men dette er bare for medlemmer, og derfor er det gratis adgang. Det er også et russisk kor som skal underholde der". "Da skal jeg og Rolf bli medlemmer!" sa Galja bestemt. Slik – og uventet lett, skjedde min verving av ekteparet Rasdal som medlemmer av Norsk-russisk kultursenter for året.

På møtedagen måtte jeg rekke to kurs organisert av Norsk-russisk kultursenter: ett i språk og ett i pedagogikk. Da jeg et kvarter for sen kom løpende inn i møtesalen på Frogner (dette lokalet må de holde på!) så jeg Galina og mannen sitte ved bord nummer to fra scenen. De drakk rødvin og klappet etter at endokrinologen Sokolova nettopp hadde avsluttet sitt foredrag. Før den musikalske delen av programmet hadde dr. Sokolova fortalt om sukkersyke. I vårt mette samfunn rammer den til og med tenåringer, for ikke å nevne oss voksne, som kommer fra Landet med de Store Omveltninger. Selv har jeg opplevd hunger to ganger i livet. Som følge av det langer jeg gladelig i meg av hjertens lyst.

Vennene mine vinket meg til seg, og jeg gjorde meg ikke kostbar, men deiset ned i stolen ved siden av Rolf, og jeg så meg rundt først etterpå. Mamma mia! Ved nabobordet satt minst ett dusin ekte italienske mannfolk av min egen alder, men nå var det for sent å velge en annen plass, også fordi Volodja Svetlanov og hans artister kom fram på scenen. De har gått sammen om å lage folkemusikkoret "Kalinka" i Drammen. Uken før hadde jeg snakket med Volodja og konen hans i en kirke i Drammen. Jeg fikk vite at de hadde bodd i Norge over ett år, alt her liker de og har vent seg til, men sjelen ber om russiske sanger! Dette er ikke ekteparet Svetlanov alene om. Det lille damekoret sang harmonisk og fra hjertet. Sant å...

(Forkortet versjon)
Les mer..

 


Share |
Vstretsja norvezhskikh politikov s izbirateljami iz Rossii
Artikkel opprettet 21.09.2007

Ludmila Arntsen: "Vstretsja norvezhskikh politikov s izbirateljami iz Rossii.
september 2007


Et møte mellom norske politikere og velgere fra Russland

Jeg bor i Norge på åttende året, men fremdeles kan jeg ikke slutte å undre meg over "deres skikk og bruk". At pressen utbasunerer over det ganske land at Kongen har problemer med urinblæren, det er normalt, men å spørre en kollega ved lunsjen: si, hvilket parti stemmer du på, det er under all anstendighet. Det sies at til og med norske ektefeller ofte ikke har peiling på hva slags politiske preferanser maken har. Mitt russiske vett fatter ikke hva slags hemmelighet det skal være i dette. Den slags informasjon gir jeg vennene mine på første oppfordring – dette er jo en viktig del av din personlighet. Min frisør, for eksempel, stemmer Venstre, og min venninne, som er lærer, Rød Valgallianse (man skal sannelig passe seg). En venninne, som selger fisk, er for Fr.P. (noe så gyselig!). Jeg selv, som er forfordelt med en frodig fantasi, vil ikke være original, og gir evinnelig min spake stemme til venstresosialistene under Kristin Halvorsen. Det er liksom noe beroligende i det …

Det er åtte politiske partier i Norge. Det er slett ikke så vanskelig å gå til bunns i ulikhetene mellom dem. Hovedsaken er å bestemme seg: Hvordan vil du at Norge skal se ut i nær fremtid? Det er spesielt viktig å minne om dette under valgkampen. Den tiende september er det valg til Oslo Bystyre og til bydelsutvalgene. Ledelsen i Norsk-russisk kultursenter organiserte på denne bakgrunn et møte med represen-tanter fra to viktige politiske norske partier siste torsdag i august. Ordførerkandidat fra Oslo Høyre, Fabian Stang og stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, Marit Nybakk møtte fram. Det kom mye folk til møtet, ikke bare russere, men også nordmenn. Mange av deltakerne hadde brennende spørsmål og sogar krav til den politiske kursen til disse partiene.

En rekke hverdagsspørsmål hadde en sentral plass hos begge politi...

(Forkortet versjon)
Les mer..

 


Share |
Internasjonale kontakter
Artikkel opprettet 13.09.2007

Internasjonale kontakter

Norsk-russisk kultursenter, støttet av Den russiske ambassaden i Oslo og av vår hovedsponsor det russiske flyselskapet Aeroflot, har for første gang organisert reise til Russland for en gruppe elever fra Den norske ballettskole. Reisen var et ledd i kulturutveksling mellom våre land og fant sted i april 2007.

Dette besøket var viktig både for barna som reiste til Russland, og for vår Kultursenter. Reisen har vist at interessen for Russland og ønsket om å lære og perfeksjonere seg innen for eksempel ballet og dans generelt, er økende i Norge. Den russiske ballettskolen regnes i hele verden for å være synonymt med det ypperste innen ballettkunst mye takket være den berømte russiske ballettpedagogen Agrippina Vaganova. Gjensidig kulturutveksling øker gjensidig forståelse mellom Norge og Russland, ikke minst fordi dans er et av de mest populære kommunikasjonsspråk, som ikke trenger tolking. Den fører mennesker sammen og gjør det mulig for dem å uttrykke følelser, drømmer og stemning og med det etablere direkte kontakt med tilskuere. Vi håper at de gode kulturkontaktene vi har, vil være med på å styrke de gode naboforhold mellom våre land. Nederst gjengis artikkelen som ble trykket i "Perm Velikaja".

Igor Ivanov, pedagog og koreograf, medlem av NRKSOG DANSEN "JABLOTSJKA" SOM GAVE TIL RUSSERNE

De kunstneriske kontaktene mellom Norges hovedstad Oslo og Perm blir stadig sterkere. I løpet av de siste årene har folkedansensemblet "Vesljana" (fra det koreografiske instituttet i Perm), som er kjent langt utenfor Perm-distriktet, opptrådt i Oslo innenfor rammene av Russlands kulturdager i Norge. Og professor T.A. Kazarinova fra dette instituttet har flere ganger deltatt på internasjonale symposier om problemer i forbindelse med utviklingen av folkloristisk dans og koreografisk utdannelse, også de har vært avholdt i Oslo.

Nå i våres har det kommet en gjenvisitt fra norsk side. Etter innbydelse fra...

(Forkortet versjon)
Les mer..

 


Share |
EN GRUPPE GUTTER FRA DEN NORSKE OPERAS BALLETTSKOLE PÅ BESØK I PERM
Artikkel opprettet 29.04.2007

I dagene 4.-12 april 2007 besøkte elevene fra 3.-klasse på Den Norske Operas ballettskole det berømte koreografiske instituttet i Perm. Under ledelse av de russiske pedagogene og koreografene Igor Ivanov og Larisa Svenkova – som er aktive medlemmer av Norsk-russisk kultursenter – opptrådte de norske ballettelevene med stor suksess på festivalen ”Russlands kulturdager”, som Norsk-russisk kultursenter organiserte i Oslo og Drammen i oktober i fjor. Reisen nå i april og undervisningen i en russisk atmosfære inspirerte elevene til et videre nært samarbeid med vårt senter. De er allerede i gang med å innøve et nytt program med russiske danser for å opptre på vår festival, som skal avholdes i Oslo i oktober 2007.
Vi bringer nedenfor et notat fra Igor Ivanov, som ledet gruppereisen til hans elever.

Raisa Cirkova
Formann i Norsk-russisk kultursenter


I april 2007 reiste en gruppe elever fra ”Den Norske Ballettskolen” til byen Perm i Russland, deres mål var å besøke ”Perms Ballettskole” og ”Russlands Kulturinstitutt” som et ledd i en kulturell kompetanseutveksling mellom de to skolene.
Reisen vår ble støttet av Norsk- russisk kultursenter og Den russiske føderasjonens konsulat i Norge og lot seg realisere takket være vår hovedsponsor Aeroflot, som gav oss betydelig reduksjon i prisen på flybillettene.
Denne reisen var meget viktig for våre elever fordi vi fikk muligheten til å lære øvelser og metoder som høyner det faglige nivået, og hvor ellers enn i Russland kan vi hente det beste som er nødvendig for klassisk dans for menn. .
I dag har mange ballettskoler som bruker den russiske ballettskolens metodikk oppnådd store resultater, Vi kan understreke at russiske ballettskoler ligger på et meget høyt nivå i utdannelsen av profesjonelle og guttedansere”, noe vi har brakt med oss tilbake til Norge.
Grunnen til at vi reiste, er at Russland har lagt grunnlaget for den teknikken som brukes i klassisk mannlig dans og i dag med rette regnes som en ...

(Forkortet versjon)
Les mer..

 


Share |
Referat fra seminaret "Norge og Russland i samspill og kontrast"
Artikkel opprettet 13.02.2007

Tangeringspunkter i litteraturen og kulturen gjennom historien til i dag.”. Lørdag 11.11.2006 kl. 10 – ca. 15.30 i NFF og Fritt Ords lokaler, Uranienborgvn 2, Oslo.

Formann i Norsk-russisk kultursenter Cand. Philol. Raisa Cirkova: Velkomstord på seminaret ”Norge og Russland i samspill og kontrast”

Seminaret er organisert i samarbeid med Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening og er støttet av Fritt Ord og Kulturrådet. Norsk-russisk kultursenter (NRKS) vil takke samarbeidspartnere og alle de foredragsholderne som har sagt seg villige til å komme og dele av sine kunnskaper med oss.

Det er fjerde år på rad at NRKS organiserer et slikt seminar. Det har skjedd mange ting på mange felt siden det første seminaret. For det første er antallet mennesker med bakgrunn fra Russland og det tidligere Sovjetunionen stadig økende i Norge. Det skyldes først og fremst at det inngås ekteskap hovedsakelig mellom norske menn og russiske kvinner. Men også mange russisktalende fra Baltikum er kommet for å arbeide i Norge.

Her er det NRKS kommer inn som et redskap til forståelse, til vennskap og til orientering i en komplisert verden og en ofte vanskelig hverdag. Senteret har som hovedoppgave å spre kjennskap til Russland og Russlands kultur i Norge og til Norge og norsk kultur blant russerne i Norge og andre steder.

Fra å være en liten kulturorganisasjon har NRKS derfor vokst til også å bli en integrasjons- og undervisningsorganisasjon og en form for krisesenter for mange som kommer til oss med sine problemer i møtet med Norge. Det drives en omfattende sosial rådgivning for medlemmer som har utfordringer på mange plan. Det kan gjelde alt fra godkjennelse av eksamenspapirer fra Sovjetunionen og dagens Russland til konflikter i flerkulturelle ekteskap. Her har NRKS hjemmesider på Internett vist seg som et nyttig kontakt- og informasjonsmiddel som også folk utenfor Oslo-området har tilgang til.

Som et ledd i dette arbeidet har NRKS en f...

(Forkortet versjon)
Les mer..

 


Share |
Annen Verdenskongress av russiske landsmenn
Artikkel opprettet 05.11.2006

Annen Verdenskongress for russiske landsmenn, bosatt i utlandet ble holdt 24-25. oktober 2006 i Det tauriske palass i Sankt Petersburg. På kongressen deltok 600 delegerte fra 78 land. Norge var representert ved to delegerte.

Betydningen av denne begivenheten ble særlig understreket ved at Russlands president, Vladimir Putin deltok på kongressen. I tillegg deltok representanter for parlamentets ledelse, en rekke ministre, representanter for religiøse konfesjoner, samt sjefer for Russlands store regioner. Kongressen fikk en omfattende dekning i media.

Målet for kongressen var å konsolidere landsmennene, å beskytte deres lovmessige krav og interesser, og å bevare utbredelsen av russisk språk og kultur.

Kongressens første arbeidsdag var viet et plenumsmøte, der den russiske ledelse og av delegasjonslederne for de land, hvor den russiske diaspora hadde størst betydning, sto fram.

Hoveddiskusjonen gjaldt de grunnleggende dokumentene: Det treårige programmet for arbeidet med landsmenn i utlandet (2006-2008), Det føderale, spesielle programmet: ”Det russiske språket” (2006-2010) og Statens program for medvirkning til frivillig tilbakeflytting til Russland av landsmenn, bosatt i utlandet.

I første halvdel av kongressens annen dag foregikk arbeidet i 6 seksjoner. Senere ble det holdt et plenumsmøte, vedtatt resolusjoner, og kongressen ble avsluttet.

Arbeidet i seksjonene omfattet disse emnene:

Seksjon 1: ”Grunnleggende former for bistand fra landsmenn under Program for arbeid med landsmenn i utlandet (2006-2008), spredning av programmer under Regjeringskommisjonen for saker vedrørende landsmenn i utlandet fra år 2007 til det ”tradisjonelle” (d.v.s. fjerne) utland”.

Seksjon 2: ”Realiseringen av Statens program for medvirkning til frivillig tilbakeflytting til Den russiske føderasjon av landsmenn, bosatt i utlandet”.

Seksjon 3: ”Det russiske kulturelle området, det russiske språket, russiskspråklige SMI og landsmenn i utl...

(Forkortet versjon)
Les mer..

 


Share |
Festivalen "Russiske kulturdager 2006"
Artikkel opprettet 29.10.2006

Innenfor rammene av den årvisse festivalen ”Russiske kulturdager” arrangerte Norsk-russisk kultursenter (NRKS) to konserter 7. og 8. oktober 2006 i henholdsvis Oslo og Drammen.

I tråd med retningslinjene for NRKS og som et ledd i kulturutvekslingen og det integrasjonsarbeidet organisasjonen driver, var arrangementene lagt opp som et møte mellom to kulturer. Fra norsk side var Den norske operas ballettskole engasjert som utdanner ballettdansere både for Norge og andre europeiske land. Fra russisk side hadde man invitert to ensembler fra St. Petersburgs musikk- og teaterskole ”Sozvezdie”: ”Den syvende linje” og ”Lutsjinusjka”. Den musikk- og teaterskolen utdanner unge talenter og har som hovedformål å bevare russisk kultur og kultur fra andre folkeslag i Russland. Den samarbeider med UNESCO om å danne et nett av skoler i Russland og i andre land i Europa.

Konserts program omfattet så vel vokale og instrumentale innslag som folkedans og folkloristiske leker. Både på norsk og russisk side lå prestasjonene på et meget høyt nivå. Foruten å gjennomføre sine egne programmer fremførte de norske og russiske danserne i fellesskap et folkedansnummer og en folkloristisk lekedans.

Ca. 150 personer deltok på de to arrangementene. Blant gjestene var representanter for 14 norske organisasjoner og 6 innvandrerorganisasjoner. I Drammen holdt byens ordfører Tore O. Hansen en tale der han blant annet fremholdt betydningen av slike møter og tiltak der etniske nordmenn og innvandrere kommer sammen og lærer av hverandres kultur.

Festevalen ble sponset av Oslo kommune, innvandreretaten, Buskerud fylkeskommune, Institusjonen Fritt Ord, Norsk Kulturråd, Russisk Consult og Sadko Norge A/S .

I forbindelse med besøket fra St. Petersburg av 25 studenter med lærere var det lagt opp et omfattende kulturprogram for dem både i Oslo og Drammen. Som avslutning ble det holdt et møte mellom gjestene og styret i NRKS på kafé ”Pigen” i Drammen. Kontaktene mellom NRKS o...

(Forkortet versjon)
Les mer..

 


Share |
Musikkstund med Rachmaninov
Artikkel opprettet 21.09.2006

NRKS hadde på sitt møte torsdag 14 september et kulturinnslag om den russiske komponisten S.V. Rachmaninov. Ikke bare ble det spilt viktige verker av ham, men pianistinnen Anna Valentik holdt også et lengre foredrag om hans liv.

Anna Valentik er født i St Petersburg i 1977 og har spilt klaver siden hun var seks år. Hun har utdannelse ved Rimskij-Korsakovs Konservatorium som ligger i hennes fødeby. Anna Valentik har i de senere år hatt konserter i både Tyskland og Norge.

Jeg vil si at denne musikkstunden Anna hadde for oss var en av de musikkstundene som jeg vil bære lengst i minnet. Det var ikke minst fordi hun gjennom en innlevende måte i sitt foredrag fortalte fra komponistens livssituasjon på de tidspunktene han komponerte de ulike stykkene hun spilte. Rachmaninov var ikke bare opptatt av glitrende musikk, men musikk som kunne tale til hjertene, som kunne bevege. Og da hun fortalte inngående om dette ble det annerledes å høre på Elegi op.3. nr. 1 og Prelude op. 32.nr. 12. Rørende var hennes omtale av Rachmaninov da han i mange år etter han forlot Russland i forbindelse med revolusjonen i 1917, og at han ikke kunne skrive musikk på mange år. Men han kom sterkt tilbake i hans siste år, og skrev mye bra musikk i tiden i Amerika.

Jeg vil ønske meg flere møter hvor musikk ikke bare spilles men omtales på en så grundig måte at vi får en innlevelse i situasjonen når komponisten skapte musikkstykket.

Det er nesten overflødig å si noe om hvor virtuost Anna Valentik spilte.

Per Overrein.

 


Share |
Den 1. idrettsfestivalen i Moskva for unge landsmenn fra Russland 15.-23 juni 2006
Artikkel opprettet 08.08.2006

Den 1. idrettsfestivalen i Moskva for unge landsmenn fra Russland,
15.-23 juni 2006

Den 1. idrettsfestivalen for unge landsmenn fra Russland bosatt i utlandet, som ble organisert av Det internasjonale rådet for landsmenn fra Russland (MSRS) og Moskva byregjering og ble støttet av Den russiske føderasjons regjeringskommisjon for landsmenn i utlandet og Den russiske føderasjonens utenriksdepartement, ble en viktig begivenhet i livet til de unge fra Russland som er bosatt i andre land. 594 unge gutter og jenter fra 24 land deltok, og blant dem var et friidrettslag fra Norge.

Deltakerne var alle i alderen 13 til 18 år. For å kunne delta, måtte man oppnå visse minsteresultater i friidrett, for de andre grenene var det ikke satt opp slike krav. Det var ikke bare elever ved idrettsskoler som kunne delta, festivalen var også åpen for helt vanlige unge amatører som kunne oppvise resultater på et så høyt nivå som festivalen krevde. Heldigvis fantes det i Norge unge idrettsfolk som innfridde alle de betingelsene festivalen hadde stilt.
4 russiskspråklige idrettsutøvere i alderen 13 til 15 år representerte Norge.

Laget fra Norge ble utpekt av Norsk-russisk kultursenter, som er medlem av MSRS, og i samforstand med Den russiske føderasjonens ambassade i Norge. Laget fra Norge besto av:

Maria Kopsova, 13 år, sjakk, kom på 13. plass.
Aleksej Sudarikov, 16 år, 1500 meter løp, kom på 13. plass.
Sergej Kopsov, 16 år, 1500 meter løp, kom på 17. plass.
Victoria Novoselova, 15 år, 100 meter løp, kom på nest siste plass. Her må vi gi Victoria honnør. Under treningen før konkurransen skadet hun benet stygt. Men hun overvant smertene og insisterte på å få løpe og viste dermed sann idrettsånd! Vi sender våre unge idrettsfolk og vår stolthet de hjerteligste gratulasjoner og de beste ønsker om videre framgang på idrettsbanen.

Deltakerne fra Norge fikk et spesielt diplom, en minnevimpel og suvenirer med festivalens symbol.

Under opphold...

(Forkortet versjon)
Les mer..

 


Share |
Inntrykk av møtet i NRKS den 18. mai 2006
Artikkel opprettet 13.06.2006

18. mai hadde Norsk-russisk kultursenter nok et møte i Frogner Menighetshus Schafteløkken, Solheimsgate 2. Kveldens program omfattet som vanlig et foredrag om et interessant tema og en konsertavdeling, og i pausen ble de fremmøtte traktert med te, kaffe, og vin og fikk smake på en deilig hjemmelaget kake.

Kveldens foredrag tok for seg et emne som vakte stor interesse. Atmosfæren i salen var preget av uventede kommentarer og spontane følelsesutbrudd, Og det var veldig interessant.

”Russland kan ikke forstås med forstand,” sa dikteren Tjutsjev på 1800-tallet, men heller ikke i dag er det lett å si ham imot! Og spesielt vanskelig er det for utlendinger som møter vårt gåtefulle land i samvær med ”tidligere russere”, det vil si alle oss russerer her i Norge. Vi måler alt ut fra våre egne russiske normer og kommer til et fremmed kloster med vår egen sang. Og det er naturlig, ettersom det i selve menneskenaturen er nedlagt en dyp og fremfor alt opprikt overbevisning om at vår egen kultur (og tilhørende regler for atferd) er den aller riktigste. Den samme oppfatningen har også nordmenn. Om sin egen kultur. Så da kommer det uunngåelig til sammenstøt

Heldigvis finnes det kloke hoder som har funnet ut at dette problemet fortjener skikkelig utforskning. Og som følge av det fikk vi oppleve et foredrag av filologen og oversetteren Svetlana Fjæren (som må ha god psykologisk innsikt) over emnet ”Kulturtolkning – en viktig faktor i norsk-russiske relasjoner”. Så vel russere som nordmenn var møtt frem for å høre henne: her har vi jo felles interesser, for begge parter ønsker å forstå hverandre bedre...

Foredraget ble holdt på klingende norsk, og tilhørerne ga til gode sine tanker og observasjoner. Det oppsto til og med en liten diskusjon. Men alle var enige om at det ikke er mulig å løse dette problemet i løpet av én kveld og at samtalen må fortsette.

Etter en kort pause med te og kaffe kom det norske mannskoret ExOlavo og begeistret og gledet oss med s...

(Forkortet versjon)
Les mer..

 


Share |
VELDEDIGHETSKONSERT AV ENSEMBLET "MELODII ROSSII"
Artikkel opprettet 31.05.2006

VELDEDIGHETSKONSERT AV ENSEMBLET AV RUSSISKE FOLKE-INSTRUMENTER "MELODII ROSSII" (RUSSLANDS MELODIER), 28.04. 2006.


I tidsrommet 25. april til 10. mai i år var foreningen ”Rossija – Norvegija” (Russland – Norge, (ORN)) fra Moskva i Norge. Gjestene kom ikke bare for å se et vakkert Norge, men også for å møtes med medlemmene av Norsk-russisk kultursenter (NRKS), og for å gi en veldedighetskonsert med ensemblet av russiske folkeinstrumenter "Melodii Rossii". Dette ensemblet har reist rundt i nesten hele Europa med vellykte fremførelser. Ensemblets konsert her i den russiske kafeen "Million Dollar" ble da også svært vellykket.

Her møtte det fram over 60 medlemmer av NRKS, og ingen angret det minste på at de kom. Konserten holdt et høyt nivå. Solisten Svetlana Demidova sang de russiske folkemelodiene ”Vo piru li ja byla” og ”Utusjka Lugovaja”, dessuten de kjente sangene av V. Temnov med tekst av P. Tsjernjaev ”Okh, balalaika”, ”Ja derevjenskaja” og den urbane romansen ”Na starinom Varsjavskom vokzale”. Videre sang hun sanger av G. Ponomarenko med tekst av M. Agashin ”Podari mne platok”, av M. Blanter med tekst av M. Isakovskij ”Katjusja”, og av A. Zatsepin ”Akh, eti sanotsjki”. Publikum ble betatt av den storslagne stemmen til Svetlana Marijeva, som er prisvinner ved en allrussisk-internasjonal konkurranse. Hun fremførte slike kjente sanger som ”Solovej” av Aljab’ev, ”Solveigs sang” (fra Griegs musikk til Ibsens drama Peer Gynt), ”Tvoi tsjornye glaza” av E. Dog, ”Liritsjeskaja pesnja” (fra filmen ”Serdtsa tsjetyrjokh”) samt sigøynerromansen ”Din-din-din”.

Ensemblet ”Melodii Rossii” fengslet alle med sitt virtuose spill. Her fikk vi høre melodier som ”Skomorosjina” av D. Loksjin. og av A. Tsygankov ”Tsyganotsjka”, ”Kavkazskaja lezginka”, ”Tema Lary” (fra filmen ”Doktor Zhivago”) og ”Mar Djandja”, dessuten ”Podmoskovnye vetsjera” av V. Solovjov-Sedov. Solisten Aleksandr Isaev grep alle med sitt solospill på balalaika ved melodiene ”Kalinka” av G. ...

(Forkortet versjon)
Les mer..

 


Share |
Minneverdig klaverkveld i Norsk-russisk kultursenter
Artikkel opprettet 14.05.2006

Det ble en meget minneverdig klaverkveld om Agathe Backer Grøndahl den 19.
april 2006. Vi fikk en meget fyldig gjennomgang av hennes historie, og vi fikk
fremragende musikktolkning. Den norske kvinnen Camilla Hambro sto for
foredraget og den russiske pianistinnen Natalia Strelchenko sto for musikken.

Vi har heldig og fikk dette foredrag ett år før minneåret for A Backer
Grøndahl. Det er nemlig i 2007 100 år siden hun døde. På den måten ble vi klar
over hvilken stor pianist hun var for over hundre år siden. Hun var kjent
med mange av de kjente klavergigantene slik som Lizt og Schuman. Og det var
sagt i Hambros foredrag at Grøndahl var regnet som fremragende også av de
store klaverspillerne.
Camilla Hambro presenterte helt ny forskning om Agathe Bacher Grøndahl, samt sitt
eget arbeid, som forhåpentligvis kommer ut i bokform neste år. Da er det planen om å
utgi både en bok om Agathe B. Grøndahl og en rekke cd-er med hennes samtlige komposisjoner, og det er ikke så lite.

A.B. Grøndahl var Edward Griegs samtidige og spilte hans komposisjoner ofte i
utlandet, og hennes versjon var den autoriserte. Ikke rart at hun er blitt et symbol
for norske, kvinnelige komponister. Hun spilte ved et stort antall anledninger hjemme
og ute, og spilte både andre komponisters stykker og sine egne. Hun prøvde også å lage folkemusikk slik Grieg gjorde.

Det var neppe mange av de tilstedeværende som kjente til hvor fargerik og
bred i sitt arbeid Agathe Backer Grøndahl var. Utdannelsen fikk hun i Berlin. Hun var en virtuous behandler av instrumentet. Hun har ikke fått den plass i norsk musikkliv som burde tilkomme henne, eller kanskje det bare er vi som ikke kjenner riktig hvor stor hun egentlig var.

Det var en særlig fornøyelse å høre musikken spilt av Natalia. Hun gjorde den levende, og vi kunne formelig høre bekkene sildre i hennes musikk og se for oss huldrens forførende vesen. Ikke minst var "Huldreslå...

(Forkortet versjon)
Les mer..

 


Share |
Den Årlige konferanse for Oslo Arbeiderpartis kvinnebevegelse 4. februar 2006
Artikkel opprettet 24.03.2006

Norsk-russisk kultursenter, NRKS, har allerede lenge vært anerkjent av politiske og samfunnsmessige organisasjoner i Norge. Den 4. februar i år ble senterets styre invitert til Stortinget, til Den årlige kvinnekonferansen som er organisert av styret for Oslo Arbeiderpartis politiske kvinnebevegelse..

Møtet ble åpnet av et medlem fra skiforeningen, Karin Berg, som fortalte om grunnleggelsen og utviklingen av skiforeningen, og dessuten den fascinerende historien om de første sportskvinnene som prøvde seg som hoppere i stor bakke, og om deres uoppnåelige drøm om å hoppe i Holmenkollen.

Det er et paradoks, men skiforeningen har til denne dag ikke tillatt kvinner å hoppe i denne bakken. Ledelsen for kvinnebevegelsen arbeider målbevisst for dette, og håper at det vil bli mulig fra 2011.

På møtet var også invitert Meltem Safak Lundsten, som er nestleder i Ressurssentret til hjelp for innvandrerkvinner og flyktninger ”MiRa”, som er kjent for sin omfattende arbeid ikke bare i Norge, men i hele Skandinavia.

M. S. Lundsten holdt et innlegg om diskriminering av kvinner i Norge og problemer med vold som undertrykte kvinner og barn i hele verden opplever. Det moderne samfunn, ifølge Lundsten, må ta disse problemene alvorlig og løse dem på høyt politisk nivå. Unge kvinner må ikke bli offer for tradisjon i de landene, som de kommer fra.

Det neste innlegget på møtet var ved leder for NRKS, Raisa Cirkova, som på forespørsel fra leder for styret i kvinnebevegelsen Gro Tveit Anderssen, holdt et innlegg om aktivitetene til NRKS. I innlegget ble det fortalt om hvordan NRKS ble grunnlagt, om utviklingen i organisasjonen, og om integrasjon av russiske innvandrere i Norge. Tallet på disse har økt progressivt i de senere år. Hun opplyste også om den mangesidige bistand, som senteret yter. I vår registrerte aktivitet er det viktige prosjekter, blant annet et prosjekt under navnet ”Kvinner i konflikt. Hjelp til selvhjelp”, og hun fortalte om de tal...

(Forkortet versjon)
Les mer..

 


Share |
Foredrag av Tatiana Kazarinova på møtet i NRKS den 19. januar 2006
Artikkel opprettet 12.03.2006

Tatiana Kazarinova er professor, kunsthistoriker, som har fått æretittelen fortjent kulturarbeider i Russland og har vunnet Grant-prisen for sin kulturelle innsats. Tatiana Kazarinova og Norsk-russisk kultursenter har hatt et mangeårig vennskaps- og samarbeidsforhold. Mange russere og nordmenn kjenner henne også som koreograf og kunstnerisk leder for folkedanseensemblet fra Perm i Russland, ”Vesljana” som har vært våre gjester flere ganger i forbindelse med ”Russiske kulturdager”, og den 19. januar 2006 holdte hun foredrag hos oss, med temaet ”Arbeidet for å bevare og videreutvikle russernes og de nasjonale mindretallenes folkekultur og tradisjoner i dagens Russland, med eksempler fra høyere kunst- og kulturskoler og om de nye kravene til dette arbeidet i Russland.” Hennes foredrag vakte stor interesse og førte til livlig diskusjon. Nedenfor kommer hennes foredrag i forkortet utgave.

Arbeidet for å bevare og videreutvikle russisk folkekultur, etniske minoriteters kultur og tradisjoner og dagens utfordringer på dette området

1.12.2005 ble Perm fylke og Komi-permiakiske autonome området slått sammen ved et vedtak fra den russiske regjering. 96% av befolkningen sa ja til sammenslåingen i folkeavstemningen i desember 2003.

Jeg vil minne om at KPAO var en del av Perm fylke fram til slutten av 1980-tallet. Så ble det en egen administrativ enhet i den russiske føderasjonen. Men en rekke økonomiske, sosiale og kulturelle problemer som oppstod, krevde felles innsats fra selve KP autonome området og Perm fylke. Det ble utredet sammenslåing, holdt folkeavstemning og vedtatt lover om sammenslåing.

Perm fylke har alltid vært bebodd av forskjellige etniske grupper. Det finnes tatariske og basjkirske tettsteder i fylket (de utgjør 1,5 % av fylkesarealet) – i Bardymskij-distriktet med sentrum i landsbyen Barda. 85 % av befolkningen er basjkirer, 5 % tatarer, 8 % russere og 2 % andre folkeslag.

I fylket bor det også ca. 10 000 mari ...

(Forkortet versjon)
Les mer..

 


Share |
http://www.norskfolke.museum.no/
   
© Norsk-russisk kultursenter   Web: Roy Carstensen. Oppdatert: 08.04.2018
Norsk-russisk.no bruker cookies for å huske ditt språkvalg på websiden.
Klikk på norsk eller russisk flagg i hjørnene for å velge språk.
OK