Norsk-russisk kultursenter
Om NRKS Arkiv Galleri Linker  


     

Den 1. idrettsfestivalen i Moskva for unge landsmenn fra Russland 15.-23 juni 2006
Artikkel opprettet 08.08.2006

Den 1. idrettsfestivalen i Moskva for unge landsmenn fra Russland,
15.-23 juni 2006

Den 1. idrettsfestivalen for unge landsmenn fra Russland bosatt i utlandet, som ble organisert av Det internasjonale rådet for landsmenn fra Russland (MSRS) og Moskva byregjering og ble støttet av Den russiske føderasjons regjeringskommisjon for landsmenn i utlandet og Den russiske føderasjonens utenriksdepartement, ble en viktig begivenhet i livet til de unge fra Russland som er bosatt i andre land. 594 unge gutter og jenter fra 24 land deltok, og blant dem var et friidrettslag fra Norge.

Deltakerne var alle i alderen 13 til 18 år. For å kunne delta, måtte man oppnå visse minsteresultater i friidrett, for de andre grenene var det ikke satt opp slike krav. Det var ikke bare elever ved idrettsskoler som kunne delta, festivalen var også åpen for helt vanlige unge amatører som kunne oppvise resultater på et så høyt nivå som festivalen krevde. Heldigvis fantes det i Norge unge idrettsfolk som innfridde alle de betingelsene festivalen hadde stilt.
4 russiskspråklige idrettsutøvere i alderen 13 til 15 år representerte Norge.

Laget fra Norge ble utpekt av Norsk-russisk kultursenter, som er medlem av MSRS, og i samforstand med Den russiske føderasjonens ambassade i Norge. Laget fra Norge besto av:

Maria Kopsova, 13 år, sjakk, kom på 13. plass.
Aleksej Sudarikov, 16 år, 1500 meter løp, kom på 13. plass.
Sergej Kopsov, 16 år, 1500 meter løp, kom på 17. plass.
Victoria Novoselova, 15 år, 100 meter løp, kom på nest siste plass. Her må vi gi Victoria honnør. Under treningen før konkurransen skadet hun benet stygt. Men hun overvant smertene og insisterte på å få løpe og viste dermed sann idrettsånd! Vi sender våre unge idrettsfolk og vår stolthet de hjerteligste gratulasjoner og de beste ønsker om videre framgang på idrettsbanen.

Deltakerne fra Norge fikk et spesielt diplom, en minnevimpel og suvenirer med festivalens symbol.

Under oppholdet i Moskva ble det knyttet mange vennskapsbånd og stiftet nære vennskap mellom de unge deltakerne. Mange av dem fikk anledning til å møte sine ”bestemødre” og ”bestefedre”, som på sin side stilte opp som heiagjeng på stadion.

Festivalen foregikk på et høyt nivå. Den høytidelige åpningen fant sted på Luzjniki Stadion, der Moskvas borgermester Jurij Luzjkov og MSRS-presidenten grev Pjotr Petrovitsj Sheremetev holdt hilsningstaler. Foruten idrettskonkurranser i mange forskjellige grener omfattet programmet for festivalen også et kulturprogram, der det inngikk besøk i Kreml, Tretjakov-galleriet, båttur på Moskva-elva, utflukt til Luzjniki og mye annet. Organisatorene arrangerte også et ”møte mellom to festivaler”, der representanter for lagene fra MSRS besøkte den internasjonale sommerskolen ”Moskovia”, der barn fra 29 land utenfor Russland på denne tiden holdt en festival av nasjonale kulturer. Den høytidelige avslutningen av idretts-festivalen foregikk på godset ”Kuskovo”, der organisatorene hadde ordet. Avslutningen fikk form av et iscenesatt kostymeshow og endte med fyrverkeri på breddene av godsets dam.

Det er all grunn til å tro at festivalen vil bli en god tradisjon og vil bli holdt minst hvert tredje år. For det er veldig viktig at våre barn kjenner sine røtter, sin kultur og sine tradisjoner.

Raisa Cirkova, formann i Norsk-russisk kultursenter

Nedenfor tilbyr vi en artikkel av Victoria Novoselova som deltok på Festivalen og skrev om sine opplevelser i Moskva.


”EN SUPER OPPLEVELSE I MOSKVA”

Jeg, Victoria Novoselova, fikk vite om idrettsfestivalen i Moskva av noen venner som er med i Norsk-russisk kultursenter og ble invitert til å være med etter uttaksprøver.

Jeg driver selv med boksing og har drevet med kampsport helt siden jeg var liten. Derfor takket jeg ja til invitasjonen og fikk med en venn som også drev med kampsport. Senere fikk jeg mail der det stod at jeg kunne velge mellom sjakk, dam, minifotball, bordtennis, volleyball og ”lett atletikk”, som jeg fant ut betyr friidrett. Siden jeg løper mye for å få god kondisjon mens jeg trener boksing, tok jeg friidrett og valgte å løpe 800 meter. Minimumsresultatet var 2,40 sekunder, så jeg måtte løpe mye for å oppnå minimumsresultatet.. Heldigvis klarte jeg akkurat det.

Over mail fikk vi tilsendt reglementet. Nå var alt planlagt. Vi skulle være der i ti dager.

14. juli nærmet seg. Det var nemlig da vi skulle dra. Laget bestod av fem personer: to jenter og to gutter og lederen. (Natalia Kopsova, men av en eller annen grunn ble hun senere skiftet ut med faren min.) Jeg og de to guttene (Aleksej Sudarikov og Sergej Kopsov) på laget skulle løpe, mens den andre jenta (Maria Kopsova) valgte å spille sjakk. Ingen av oss var spesielt gode til det vi hadde valgt å gjøre, men alle var motiverte til å være med, først og fremst for å ha det gøy.

Laget møttes på Gardermoen der vi tok flyet til Moskva. Det tok cirka to timer å komme dit. Vi ble møtt av en dame som hjalp oss å komme fortere i køen og viste oss hvor vi skulle. Så møtte vi en ung gutt som tok oss med til bussen. Først var det kjempevarmt, men så begynte det å regne. Vi fikk beskjed om å sitte i bussen og vente på et lag fra England. Da alle var kommet, drog vi til hotellet. Det var pyntet fra topp til tå med ballonger og andre ting. Med store bokstaver stod det Velkommen til den første idrettsfestivalen i Moskva for ”sootetsjestvenniki”, som betyr landsmenn. Hele festivalen var arrangert av Det internasjonale rådet for russiske landsmenn i utlandet, der Norsk-russisk kultursenter er medlem.

Da vi kom inn på hotellet, så vi en lang kø med folk på vår alder. Vi stilte oss med en gang i køen uten å vite helt hva vi skulle. Så ble vi fortalt at det skulle bli tatt bilder av oss. Etter det fikk vi små kort med bilder av oss som vi skulle henge i en snor rundt halsen. De kortene måtte vi alltid ha på når gi gikk rundt på hotellet. Vi fikk nøklene til rommene våre og tok heisen opp. Det var to heiser, og begge var alltid stappfulle. Laget vårt ble plassert på 18. etasje, som var den aller høyeste etasjen. Rommene var helt perfekte. Siden vi var to jenter og to gutter, måtte vi dele rom, mens lederne fikk rom for seg selv. Så gikk vi og spiste i kantinen. Det var koldtbord med noen varme retter. Kantinen var stor og alt smakte kjempegodt. Vi ble med en gang kjent med en del folk fra andre land. Det var hyggelig.

Dagen etter tok vi buss til Luzjniki Stadion, der åpningen av festivalen skulle foregå. Politiet fulgte oss overalt og folk på gatene vinket og ropte til oss. Åpningen av festivalen var helt fantastisk, med sang, dans, drama og taler. Moskvas borgermester Luzjkov var en av dem som fikk mest oppmerksomhet, for han var vert for det hele. Vi ble også kjent med Russlands mestere i de forskjellige idrettsgrenene som vi kunne velge å være med i. Klokken ni på kvelden var det møte mellom alle laglederne, der de fikk en del informasjon.

Neste dag var det de lagene som valgte minifotball, bordtennis, volleyball og sjakk som skulle spille, mens vi som hadde valgt friidrett bare skulle trene. Vi kom til et sted med stor fin bane og begynte å varme opp hver for oss. Så fikk alle beskjed om prøve banen i hvert fall én gang. Jeg falt og fikk senestrekk i benet, så jeg byttet til 100 meter i stedet for 800 meter. Da jeg prøvde banen, oppdaget jeg at de jeg skulle konkurrere med, var helt proffe. Jeg snakket med dem og fikk vite at de har drevet med denne distansen i årevis, mens jeg skulle løpe for tredje gang i mitt liv.

Klokken ni på kvelden var det disko på hotellet for alle som var med på festivalen. Det var gøy. Alle danset med hverandre og snakket sammen. Neste dag skulle vi konkurrere. Da vi kom frem, begynte vi å varme opp som vanlig. Først løp guttene 1500 meter. Den ene av guttene fra Norge kom på 13. plass, mens den andre kom på 17. plass av 22. Det var ikke så dårlig. Selv kom jeg på nest siste plass fordi jeg ikke hadde noe spesialutstyr og sklei i starten. Likevel er jeg fornøyd.

Etter det var vi ferdige med å konkurrere, mens jenta som spilte sjakk, måtte spille hver dag. Hun vant ikke så mye, men fikk en del ekstra poeng fordi motstanderne ikke møtte opp. Så var vi med på en del utflukter, for eksempel til Kreml og Luzjniki, og det var båttur på Moskva-elven og busstur rundt i Moskva sentrum. Hver dag var det disko med DJ og mange folk.

Så var det avslutning 22. juli. Det var konsert, taler, gaver og disko. Jeg og resten av laget syntes det var kjempegøy å være med på noe sånt. Jeg må innrømme at dette kanskje var noe av det beste jeg har vært med på i hele mitt liv. Jeg vil takke alle som var med på å arrangere dette. Det var en super opplevelse for alle oss som fikk være med! Vi har fått mange gode minner og mange nye sportsvenner i forskjellige land..

Formannen i Norsk-russisk kultursenter, Raisa Cirkova, har vært veldig flink med å planlegge dette her i Norge og informere oss om Festivalen og alt som skulle skje. Tusen takk for det!

Victoria Novoselova
http://www.norway.mid.ru/index.html
   
© Norsk-russisk kultursenter   Web: Roy Carstensen. Oppdatert: 08.04.2018
Norsk-russisk.no bruker cookies for å huske ditt språkvalg på websiden.
Klikk på norsk eller russisk flagg i hjørnene for å velge språk.
OK