Norsk-russisk kultursenter
Om NRKS Arkiv Galleri Linker  


     

9. MAI - SEIERSDAGEN
Artikkel opprettet 28.05.2009

av Galina Sokolova og Raisa Cirkova
oversettelse: L.V. Oppedal

Billedtekst: Gratulerer med seiersfestdagen!

Norsk-russisk kultursenter hadde en verdig feiring av denne festdagen. Om morgenen den 9. mai deltok representanter fra vår forening i den høytidelige seremonien med nedlegging av kranser og blomster ved Monumentet for den sovjetiske soldat på Vestre Gravlund i Oslo.

Samme kveld møttes over 40 medlemmer i Oslo Kommunes Kultursenter for å minnes den store historien til våre fedre og bestefedre: det seirende folk, og å ære deres lysende minne.

Kvelden startet med en offisiell del. Der fortalte Lieudmila Skjønstad om aksjonen ”Georgs-båndet” – symbolet på vår erindring og stolthet over deltakerne i Den store fedrelandskrigen. I 2008 ble Georgsbånd fordelt i over 30 av verdens land. Dette er en god reserve foran neste år, da vi skal feire seierens 65-årsdag.

Nina Kristensen mintes sin barndom. Hun var 4 år da krigen begynte, og hun fortalte om de redslene som det russiske folk måtte gjennomgå. Hennes far, Vasilij Ivanovitsj Cirkov deltok i hele krigen – fra Moskva til Berlin, og vendte hjem som en av de få som fikk oppleve dette. Hans navn er skrevet i Riksdagsbygningen. For byer han var med på å innta, ble han dekorert med ordener og medaljer og diplomer underskrevet av Stalin, Rokossovskij og Zhukov.

Galina Solokova fortalte om sin far, Andron Nikolaevitsj Stepanjuk, født i 1919. Han døde 89 år gammel i 2007, like før Seiersdagen. Faren deltok i Den store fedrelandskrigen og fikk mange utmerkelser fra regjeringen – militære og sivile. To år før krigen ble han uteksaminert som navigatør fra en flyvåpenskole. Da krigen kom var han på en flyplass i Trans-Kaukasus, i et øvelsesregiment for opplæring av flygeraspiranter. Ved krigens slutt var han i Berlin.

Faren fortalte gjerne om 6 flyregimenter som ble opprettet i løpet av krigen, og om de unge flygerne som gikk ut i krigens barske hverdag rett fra skolebenken. Uansett dette levde alltid trangen til spøk og sang i hjertene deres. Han fortalte også om at flygere mer enn 600 ganger i løpet av krigen vedret motstandernes fly! Han fortalte også gjerne om flyene: om bombefly, jagerfly og om angrepsflyene (sjturmovik) IL-2, ”de flygende tanks” ”Svartedauen”, som tyskerne mest av alt var redde for.

I Sankt Peterburg er det en Seierspark (Park Pobedy) og en Æresallė (Alleja Slavy) med byster av berømte flygere, Helter av Sovjetunionen, kjenninger av Sokolovas familie. Ved Æresallėen ligger det alltid friske blomster.

Etter demobilisering begynte faren å arbeide i Sankt Petersburgs eldste museum, ”Det krigshistoriske museum for artilleri, ingeniørtropper og sambandstropper”. Der ble han kjent med Mikhail Kalasjnikov – et legendarisk menneske, et konstruksjonsgeni, doktor av de tekniske vitenskaper og pensjonert generalløytnant, og far fortalte mye om ham.

Raisa Cirkova fortalte om Sovjettroppenes frigjøring av Øst-Finnmark.

Det var også mange andre som sto fram og fortalte om sine slektninger. 9. mai ble en stor høytidsdag for alle. ”Dette er en festdag med tårer i øynene” sa Zinaida Evsiukova. Arrangørene la likevel vekt på å gjøre dagen ikke bare trist., men også trivelig. Det deltok folk fra flere nasjonaliteter – fra Russland, Ukraina, Bulgaria, Serbia, Hviterussland, Kazakhstan og Norge, for denne festdagen angår alle. Det var også svært viktig at ulike generasjoner deltok. Man må aldri glemme vårt lands store historie, seieren som ble vunnet av Sovjetarmeen, befrielsen av vår egen og andre lands jord – herunder Norge – fra nazistene. Barna må føre sannheten om krigen og dens seierherrer videre, fra generasjon til generasjon.

Etter disse krigsminnene ble det gitt en konsert av unge talenter (Olga Teplova, Andrej Sorokin), av Milos Radanov, Milan Mitrovich, Hans Holst, Irene Mikkelsen, og så begynte sanger, danser, pianospill, gitarspill og vitser. Det ble dekket et gripede bord med russiske retter. Alle fikk tårer i øynene, men var grepet av glede.

En stor og varm takk til arrangørene av denne store festdagen. ”Aldri vil æren fra disse dagene slukne”. Derfor vil vi håpe, vente og be arrangørene å gjennomføre også den neste festdagen, for nå kommer turen til den 65. årsdag for seieren! Da vil vår kjærlighet til Russland, vårt Fedreland vise seg!
http://www.skedsmo.kommune.no/
   
© Norsk-russisk kultursenter   Web: Roy Carstensen. Oppdatert: 08.04.2018
Norsk-russisk.no bruker cookies for å huske ditt språkvalg på websiden.
Klikk på norsk eller russisk flagg i hjørnene for å velge språk.
OK