Norsk-russisk kultursenter
Om NRKS Arkiv Galleri Linker  


     

Kulturaften i Norsk-russisk kultursenter den 24. januar 2008
Artikkel opprettet 29.02.2008

På hvert eneste møte treffer vi interessante gjester. Og i januar hadde vi også en mulighet til å få høre et meget spennende foredrag. Jens Hansen, tidligere medlem av Norsk astronautisk forening fortalte oss om sovjetisk romfart fra verdensførste sputniker til de store moderne romstasjoner. I oktober i fjor feiret man 50- års jubileumet for sputnik-oppskytningen. Den verdens første ubemannede satelitten ”Sputnik – 1” ble skutt opp den 4. oktober 1957. ”Sputnik – 2 ” som ble skutt opp den 3. november 1957 hadde en firbent passasjer ombord.
Det var en hund som het Laika. Laika var det første dyret som har vært i verdensrommet. Nesten med tårer hørte vi om Laikas korte karriere. Folk i mange land nektet å tro at Sovjetunionen sendte opp sputniker og romskip i verdensrommet, men de klare signalene fra himmelem var et sterkt bevis på sovjetisk erobringer av høyder. Sovjetunionen fikk et forsprang på USA i romkappløpet da Jurij Gagarin den 12. april 1961 ble verdens første romfarer. Denne ferden rundt Jorden tok 108 minutter.
Gagarin besøkte Norge i 1964. Han ble invitert til forskjellige skoler hvor han fortalte barn om seg selv, om menneskene som hjalp ham å gjennomføre denne historiske romferden.
Men John Glenn ble den første amerikaneren i rommet. Den 20. februar 1962 tok han 3 runder rundt kloden.
Konstantin Eduardovitsj Tsiolkovskij (sovjetisk vitenskapsmann, en av astronautikkens største pioneerer) sa en dag: ”Jorden er menneskehetens vugge, men den kan ikke bli der for alltid.”
Fordraget til Jens Hansen ble illustrert med en dokumentar-film om sovjetisk romfart.

Grünerløkka Mannskor gledet oss med deres evigunge sanger. Koret ble etablert i 1935 som arbeiderklassekor. Det er over 30 medlemmer, men hos oss var det bare 18 menn fordi flere er fortsatt på juleferie i varme land. ALDEREN er fra 60 år og oppover. De liker å synge for det norske folket og for utenlandske borgere som bor i Norge. De elsker å synge på de gamle gårdene i Oslo og mener at Oslo er en by med det store hjertet.
Publikum liker å høre deres sanger, men de har merket for lenge siden at publikums yndlings-sanger er ”Akerselva”, ”Hovedøen” og ”Bygdøy Allé”

Tatjana Petersen, medlem av NRKS
http://www.norway.mid.ru/index.html
   
© Norsk-russisk kultursenter   Web: Roy Carstensen. Oppdatert: 08.04.2018
Norsk-russisk.no bruker cookies for å huske ditt språkvalg på websiden.
Klikk på norsk eller russisk flagg i hjørnene for å velge språk.
OK