Norsk-russisk kultursenter
Om NRKS Arkiv Galleri Linker  


     

SOMMERFERIE VED TRONDHEIM FOR BARN FRA BARNEHJEM I RUSSLAND
Artikkel opprettet 24.10.2005

Norsk Folkehjelps avdeling i Trondheim inviterte i juli i år femten barn (12 jenter og 4 gutter) fra et barnehjem i Orjol-distriktet i Russland til et ferieopphold på Granåsen, ikke langt fra Trondheim. Barna, som var i alderen åtte til femten år, var strålende fornøyd med oppholdet. Norsk Folkehjelps koordinator Synnøve Folde, som også er med i styret i Norsk-russisk kultursenter, forteller begeistret om organiseringen av oppholdet og om alle dem som for fjerde år på rad har hjulpet til og bidratt til å virkeliggjøre prosjektet med besøket i Norge for barn fra nabolandet Russland. Det forberedende arbeidet tok til allerede i januar, og heldigvis svarte mange norske sponsorer positivt på henvendelsen om å hjelpe til med å gjennomføre tiltaket. I år var arbeidet spesielt krevende fordi Norsk Folkehjelps lokalavdeling fikk hele ansvaret for barnas reise fra barnehjemmet og hjem igjen og måtte sørge for visum og forsikringer til alle barna. Men takket være mange frivillige hjelpere gikk alt som smurt. Det er likevel grunn til å fremholde spesielt Karen og Trygve Selvåg, som påtok seg en stor del av det praktiske arbeidet. I tillegg reiser de med penger fra lokalapparatet til barnehjemmet i Russland, som er svært nedslitt og trenger renovering.

Under Norgesoppholdet var det lagt opp et flott program for barna med turer, sykling, bading, tennis og forskjellige spill og leker, her er det ikke plass til å nevne alt. Det hele foregikk i vakre omgivelser. Det ble holdt grillfest og sangleker for barna, og det ble organisert flere bussturer til Trondheim med omvisning, til Oppdal (der det fortsatt lå snø på fjelltoppene) og andre steder. I Trondheim stilte også en sponsor opp med gratis hårklipp og stell.

Barna vendte hjem med sterke og gode inntrykk fra ferien og med favnen full av gaver. De hadde også fått mange norske venner. En hel rekke bedrifter, institusjoner, skoler og foreninger bidrog til at oppholdet i Norge ble en stor opplevelse. Både pressen, radio og fjernsyn dekket besøket og noe ble sendt på direkten. Leiren fikk også besøk av Trondheims ordfører Rita Ottervik, som syntes det var hyggelig å treffe barna. Alle som fikk møte barna bemerket at de var så disiplinerte, veloppdragne og skikkelige på alle måter. Øynene deres strålte av glede og lykke. Jeg tror jeg ikke tar feil hvis jeg på vegne av alle de russerne som bor her i Norge uttrykker vår store takknemlighet overfor Norsk Folkehjelp både lokalt og sentralt for deres flotte innsats.

Raisa Cirkova
Oversatt av Tore-Jarl Bielenberg
http://www.aof.no/
   
© Norsk-russisk kultursenter   Web: Roy Carstensen. Oppdatert: 08.04.2018
Norsk-russisk.no bruker cookies for å huske ditt språkvalg på websiden.
Klikk på norsk eller russisk flagg i hjørnene for å velge språk.
OK