Norsk-russisk kultursenter
Om NRKS Arkiv Galleri Linker  


     

Internasjonale kontakter
Artikkel opprettet 13.09.2007

Internasjonale kontakter

Norsk-russisk kultursenter, støttet av Den russiske ambassaden i Oslo og av vår hovedsponsor det russiske flyselskapet Aeroflot, har for første gang organisert reise til Russland for en gruppe elever fra Den norske ballettskole. Reisen var et ledd i kulturutveksling mellom våre land og fant sted i april 2007.

Dette besøket var viktig både for barna som reiste til Russland, og for vår Kultursenter. Reisen har vist at interessen for Russland og ønsket om å lære og perfeksjonere seg innen for eksempel ballet og dans generelt, er økende i Norge. Den russiske ballettskolen regnes i hele verden for å være synonymt med det ypperste innen ballettkunst mye takket være den berømte russiske ballettpedagogen Agrippina Vaganova. Gjensidig kulturutveksling øker gjensidig forståelse mellom Norge og Russland, ikke minst fordi dans er et av de mest populære kommunikasjonsspråk, som ikke trenger tolking. Den fører mennesker sammen og gjør det mulig for dem å uttrykke følelser, drømmer og stemning og med det etablere direkte kontakt med tilskuere. Vi håper at de gode kulturkontaktene vi har, vil være med på å styrke de gode naboforhold mellom våre land. Nederst gjengis artikkelen som ble trykket i "Perm Velikaja".

Igor Ivanov, pedagog og koreograf, medlem av NRKSOG DANSEN "JABLOTSJKA" SOM GAVE TIL RUSSERNE

De kunstneriske kontaktene mellom Norges hovedstad Oslo og Perm blir stadig sterkere. I løpet av de siste årene har folkedansensemblet "Vesljana" (fra det koreografiske instituttet i Perm), som er kjent langt utenfor Perm-distriktet, opptrådt i Oslo innenfor rammene av Russlands kulturdager i Norge. Og professor T.A. Kazarinova fra dette instituttet har flere ganger deltatt på internasjonale symposier om problemer i forbindelse med utviklingen av folkloristisk dans og koreografisk utdannelse, også de har vært avholdt i Oslo.

Nå i våres har det kommet en gjenvisitt fra norsk side. Etter innbydelse fra det koreografiske instituttet i Perm kom det gruppe tredjeårselever fra Den norske operas ballettskole. Programmet for oppholdet omfattet blant annet undervisning i klassisk dans, russisk folkedans, prøve og forestilling, besøk på det berømte ballettinstituttet og ballettforestillinger på det akademiske opera- og balletteateret.

Blant de tingene som gjorde særlig inntrykk på guttene, var innstuderingen av den russiske folkedansen "Naraspasjku", som den unge pedagogen ved instituttet A.G. Poljakov sto for, og den store suksessen med forestillingen på Djagiljev-gymnaset. Der fremførte de unge nordmennene matrosdansen "Jablotsjka" ("Eplet"), som de hadde med seg som en spesiell gave til russerne. Elevene ga en feiende oppvisning med kompliserte bevegelser. Også den zoologiske hagen gjorde inntrykk på dem. Det viser seg at det ikke er noen slik dyrepark i Oslo, og for de fleste av gjestene var dette det første møtet med levende ville dyr som løver, elefanter, strutser, aper, påfugler, kenguruer og mange andre.

- Dette besøket har vært svært viktig for å høyne de fremtidige dansernes profesjonelle nivå, sa gruppens pedagog Igor Ivanov (han er forresten selv fra Perm) i et intervju med vår medarbeider. – Den russiske ballettskolen regnes med rette som en av de ledende skolene i verden, og etter å ha gjennomført dette kurset i Perm kan vi trygt si at det har bidratt både til å fremelske kunstnernes mandige sceneopptreden og til å utvikle deres individualitet.

Vi vil tilføye at oppholdet er kommet i stand med støtte fra Norsk-russisk kultursenter, Russlands ambassade i Kongeriket Norge og det russiske flyselskapet Aeroflot, som ga reduksjon i billettprisene.

B. Grigorjev
"PV"s utsendte medarbeider.
På bildet: De unge danserne fra Norge likte bjørneskulpturen i Leningaten i PermOversatt av Tore-Jarl Bielenberg
http://www.aeroflot.ru/
   
© Norsk-russisk kultursenter   Web: Roy Carstensen. Oppdatert: 08.04.2018
Norsk-russisk.no bruker cookies for å huske ditt språkvalg på websiden.
Klikk på norsk eller russisk flagg i hjørnene for å velge språk.
OK